Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vann-gladiatorerna-nu-siktar-brottardoldis-pa-vm-medalj/

Sport

Vann Gladiatorerna – nu siktar brottardoldis på VM-medalj

Bogdan Kourinnoi brottas med landslagskollegan Daniel Soini inför stundande VM. Foto: Alexander Mahmoud

Brottaren Bogdan Kourinnoi är kanske mest känd för sin seger i Gladiatorerna för fyra år sedan. 

Nu siktar 25-åringen på att ta medalj i sitt första VM någonsin. 

– Jag tror absolut att jag har en chans, säger han.

– Målet är att bli bäst i världen.

Bogdan Kourinnoi är glasklar med vad han vill med sin karriär. 

På lördag inleder 25-åringen, som väntar på sitt stora internationella genombrott, sitt första brottnings-VM som går av stapeln i Kazakstan. Även där är målsättningen högt ställd. 

– Det är absolut att ta medalj.

Hur känns förutsättningarna för det?

– Jag tror absolut att jag har en chans. Det har gått bra på tävlingarna som varit under säsongen och jag har tagit medalj på alla tävlingar förutom EM i våras. Det känns bra, även om det är väldigt små marginaler på tävlingsdagen. 

Bogdan Kourinnoi inledde sin karriär tidigt. När han var fem år kombinerade han brottning och kickboxning, men från 13 års ålder har han satsat helhjärtat på brottningen. 

Kourinnoi har korats till både svensk och nordisk mästare två gånger och i EM tidigare i år slutade han på femte plats. Trots meriterna är 25-åringen inte speciellt uppmärksammad för vad han har åstadkommit på brottningsmattan. 

Bogdan Kourinnoi vann TV4:s Gladiatorerna. I programmet hade han nytta av sin brottningserfarenhet. Foto: Alexander Mahmoud

I stället hamnade 25-åringen i rampljuset när han vann TV4:s produktion Gladiatorerna för fyra år sedan. 

– Jag kollade på programmet när jag var liten och drömde om att vara med. Men sen tänkte jag inte på det efter att jag var tio. Men sen var en kompis till mig med på ansökningsdagarna och tipsade mig om att söka och på den vägen var det, säger han.

Hur var det att möta gladiatorerna? 

– Det var kul, men som brottare har man en stor fördel i att man är van och trygg i olika närkamper. Man är ganska allsidigt tränad i smidighet, styrka och snabbhet. 

Var det till någon speciell gren som du tog med dig brottningserfarenhet?

– Nej, det var i de flesta. 

Var det någon speciell gladiator som var svår att möta?

– Jag fick möta en gammal brottare, Eddy Bengtsson (Gladiatornamn ”El Gringo”), i en brottningsgren. Jag tänkte att det skulle vara min starka gren, men han väger 130 kilo så jag fick tyvärr spö då.

Hur var det att vara med?

– Det var extremt kul. Det var lite motsatsen till brottning och hur jag tävlar här. Här förbereder jag mig sjukt mycket och det gjorde jag inte där. I brottning är det inte heller så mycket publik och där var det upp emot en miljon tv-tittare. 

Trodde du att du skulle vinna?

– Jag trodde att jag hade bra förutsättningar, men sen vet man aldrig hur det blir. 

Bogdan Kourinnoi är en människa med många strängar på sin lyra. När han inte brottas på elitnivå pluggar han till civilingenjör på KTH – och via studierna hamnade han i Tokyo, som är värdstad för OS 2020. 

– Jag var där en utbytestermin. Japanerna är väldigt bra i brottning och kända för att de tränar lite annorlunda jämfört med andra länder. Jag ville testa en ny träningsmiljö under en lite längre period och dessutom kunde jag kombinera det med studierna, säger Kourinnoi och fortsätter:

– Det är en väldigt annorlunda kultur och det var väldigt spännande.

Vad tror du om Tokyo som OS-stad? 

– Jag tror att det kommer fungera jättebra. Jag var där 2017 och redan då såg man hur det förbereddes inför OS. Trots att det är en stor stad där det förändras mycket så flöt allting på bra. 

Kourinnoi har aldrig medverkat i OS och att få vara med i mästerskapet nästa år kan bli tufft. 25-åringen tävlar nämligen i en viktklass som inte finns med i OS-programmet och för att en OS-plats ska bli möjlig måste han gå ner till 77-kilosklassen – samtidigt som ingen annan i Sverige tar den åtråvärda biljetten till Tokyo.

En knepig väg väntar för Kourinnoi om han ska få brottas i OS. Foto: Alexander Mahmoud

Fram till OS nästa sommar finns tre chanser att kvalificera sig till mästerskapet. Den första chansen är nu i VM där sex OS-platser står på spel, i var och en av de sex OS-klasserna, och i vår finns två platser på spel i ett Europakval i mitten av mars och i ett världskval i slutet av april. 

Att kvalificera sig till OS är alltså långt ifrån självklart för Kourinnoi. Därför är en VM-medalj mer logiskt att sikta på, och steget från femteplats i EM till medalj på VM är inte så stort, menar 25-åringen. 

– Det är inte så stor skillnad. Det är klart att det kommer till några väldigt bra brottare, men Europa är den dominerande kontinenten. I och med att det är ett system där det är direktutslagning får man kanske gå en match mer än vad man fick göra på EM och de bra kanske slår ut varandra också. Men det är klart att VM är lite bättre än EM.

Läs mer: Sofia Mattsson tog nytt guld i Europeiska spelen