Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vann-lidingoloppet-efter-osannolik-comeback/

SPORT

Vann Lidingöloppet efter osannolik comeback

Samuel Russom (Hässelby SK) vann Lidingöloppet på lördagen.
Samuel Russom (Hässelby SK) vann Lidingöloppet på lördagen. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Fjolårets segrare på korta distansen i Lidingöloppet, Samuel Russom, vann i år klassikern över 30 kilometer. Detta efter en osannolik comeback.

– Det var ett väldigt tufft lopp, säger segraren.

DN-TT Text

Kenyanskan Sylvia Medugu, som vann 2019 på rekordtid, vann damklassen ohotad med 2.49 minuters marginal. Men inte till Hällelöparen Samrawit Mengsteab som legat tvåa i stort sett hela loppet, utan till Hässelbys Linnéa Sennström. Mengsteab tog helt slut efter Abborrbacken och Sennström, som tagit in mer än 1.30 minuter, sprang förbi. Mengsteab höll undan och blev trea, 21 sekunder efter Sennström.

Halvvägs i herrklassen såg det ut att bli samma tätduo som i fjolårets 15-kilometerslopp, men sedan släppte eritreanerna Samuel Russom och Samuel Tsegay. I stället drog ugandierna Oscar Kibet och Oscar Niyonzima ifrån. Duon, de enda internationella löpare som kommit inresande till Sverige, hade mer än 20 sekunder till godo på Russom vid den beryktade Abborrbacken.

”Äh, jag hade inte en chans, jag såg att han satsade på en tid”, säger Kranskullan Rebecka Öberg från Lidingö Friidrott till DN. Hon har personbästa med 2.12 på 800m men hann inte ikapp Samuel Russom från Eritrea när han spurtade i mål.
”Äh, jag hade inte en chans, jag såg att han satsade på en tid”, säger Kranskullan Rebecka Öberg från Lidingö Friidrott till DN. Hon har personbästa med 2.12 på 800m men hann inte ikapp Samuel Russom från Eritrea när han spurtade i mål. Foto: Lotta Härdelin

Men med 3,4 kilometer kvar kom Russom som skjuten ur en kanon och drog ifrån ugandierna. Hässelbylöparen gick i mål på 1.36.56, 1.24 före Kibet och 1.45 före Niyonzima. Tsegay, som tävlar för Hälle, slutade fyra.

Russom, som gjorde debut i 30-kilometersloppet, säger i segerintervjun att det var ett tufft lopp, att han försökte att komma ikapp tätduon och att det kändes skönt att gå om dem.

David Nilsson blev bäste svensk på femte plats, drygt tre minuter efter segraren. Långlöparen Nilsson missade OS efter att i våras drabbats av malaria.

– Jag har fortfarande inte haft en normal träningsvecka ännu. Och att springa själv i 22 kilometer passar inte mig mentalt, jag blev inte tillräckligt tänd. Att jag ändå gjorde min näst bästa tid tar jag med mig, säger han i Lindingöloppets tv-sändning.

Tävlingarna i Lidingöloppet avgörs i år utspritt över drygt en vecka. Den klassiska tremilen på lördagen avgjordes med både publik- och deltagarbegränsningar.

Rebecka Öberg från Lidingö Friidrott ger hänger kransen på segraren Samuel Russom.
Rebecka Öberg från Lidingö Friidrott ger hänger kransen på segraren Samuel Russom. Foto: Lotta Härdelin

Kranskullan Rebecka Öberg från Lidingö Friidrott har personbästa med 2.12 på 800m men hann inte ikapp Samuel Russom från Eritrea när han spurtade i mål efter 30 km på tiden 1.36.56.

– Äh, jag hade inte en chans, jag såg att han satsade på en tid, säger Rebecka pustande till DN när hon väntade på att hänga kransen runt Samuels hals i målfållan.

Ämnen i artikeln

Lidingö

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt