Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vanner-och-kollegor-hyllar-borje-salming-efter-dodsbeskedet/

SPORT

Vänner och kollegor hyllar Börje Salming efter dödsbeskedet

Börje Salming på en bild från 2019.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vänner och kollegor hyllar Börje Salming efter dödsbeskedet. De kallar honom för en ”ikon”, vars slit banade väg för andra svenskar i NHL.

– Han var en otrolig person. Oerhört viljestark och inspirerande, säger Inge Hammarström, tidigare lagkamrat och nära vän till Börje Salming.

I somras diagnosticerades Börje Salming med sjukdomen ALS. På torsdagen bekräftade kanadensiska Toronto Maple Leafs att ishockeylegendaren är död.

Inge Hammarström, lagkamrat med Börje Salming och god vän i nästan 50 år, säger att han minns honom som en viljestark och inspirerande människa.

– Det är oerhört tråkigt. Chockartat, samtidigt som man har vetat att det bara var en tidsfråga. Vi har varit nästan som bröder. Jag minns när han kom hit till Brynäs och vi äldre spelare både tog hand om honom och var så glada över att vi hade en sådan otrolig talang i vårt lag.

– Han var en otrolig person. Oerhört viljestark och inspirerande. Jag får tårar i ögonen när jag tänker på vad som har hänt. Det är jobbigt, men vi får glädjas åt de minnen och de underbara stunder som vi har haft tillsammans. Jag känner oerhört mycket för Pia och hela Börjes familj.

Han säger att han hälsade på innan Börje Salming kort innan resan till Toronto.

– Det var mycket tårar. Jag var skeptisk till om han skulle orka med den resan men han är en kämpe. Han har kämpat hela vägen in i kaklet. Han ville ta farväl av sina fans både i Toronto och här hemma. Det var fantastiskt och samtidigt väldigt smärtsamt.

Svenska ishockeyspelarna i Toronto Maple Leafs, Inge Hammarström (vänster) och Börje Salming (höger) efter NHL-debuten 1973.
Foto: Hasse Persson/EXP/TT

Hans ”Virus” Lindberg var tränare för Canada Cup-laget 1976, då Salming möttes av stående ovationer i Toronto. Salming hade endast spelat i Toronto Maple Leaves i tre säsonger men han hade redan hunnit bli en favorit hos hemmapubliken. I flera minuter hyllades han av fansen innan matchen mellan Tre Kronor och USA.

– Det tror jag är ett minne som Börje har burit med sig i alla år, att han fick den hyllningen av sin hemmapublik. Det var ett tecken på att de tagit honom till sina hjärtan, säger Hans ”Virus” Lindberg.

Han var själv på hockeygalan i Avicii arena i förra veckan, då de mäktiga ovationerna röstades fram som tidernas hockeyögonblick av det svenska folket och Börje Salming hyllades av fansen.

– Det är smärtsamt att se att han skulle behöva drabbas. Han har spelat många svåra matcher, men en match mot ALS är svår att vinna. Jag beklagar sorgen för familjen och hans bror Stig, säger Lindberg.

Håkan Loob vid Tidernas Hockeygala på Avicii Arena i november.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Håkan Loob spelade i OS tillsammans med Salming 1992 och kallar honom för en ”ikon”.

– Börje var både på planen och utanför en enastående karaktär och människa, säger han till SVT Sport.

De träffades många gånger i NHL, där Salming fick kämpa sig fram i sin karriär. I början på 1970-talet var det ingen enkel resa att spela där, menar han.

– Han fick väldigt mycket stryk på planen, men skapade ändå en enorm respekt runt sig och så stor respekt för svenskar som skulle komma efter honom till NHL, inte minst för mig.

Hockeyspelarna Darryl Sittler, Börje Salming och Mats Sundin i Toronto den 11 november.
Foto: Frank Gunn/AP

Darryl Sittler, som var Salmings mångårige lagkamrat i Toronto och en god vän sedan 50 år tillbaka, fick beskedet i morse från Börje Salmings familj i Sverige.

– Det är sorgligt och det är en sådan fruktansvärd sjukdom. Vi får minnas alla bra saker med Börje, säger han till TT.

Hockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg sitter med i den stiftelse som bildades för att samla in pengar till forskning om ALS. Han säger att han är chockad, trots att han visste att Salming var väldigt sjuk.

– Man vet hur brutal den här sjukdomen är, men naturligtvis blir man förskräckt.

Han har känt Salming i många år och vet vad han har betytt för svensk ishockey.

– Han har betytt kolossalt mycket, inte minst för spelarna han banade väg för i NHL.

Rickard Franzén spelade med Börje Salming i AIK i tre år och beskriver honom som en ”fantastisk” människa.

– Han var otroligt omtänksam, framgångarna steg honom aldrig åt huvudet. Det är en otrolig förlust för alla människor, framför allt för hockeyvärlden, säger han.

Gary Bettman.
Foto: Jack Dempsey/AP

Gary Bettman, kommissarie för den nordamerikanska ishockeyligan National Hockey League, NHL, har också uttalat sig efter beskedet.

”National Hockey League sörjer Börjes bortgång, en imponerande närvaro och transformerande figur i spelets historia.”

https://twitter.com/HLundqvist/status/1595860660247830528?s=20&t=F-JJjcsGX63ZBBL4rKd3bQ

Läs mer:

NHL-legendaren Börje Salming är död

Hockeylegendarernas kärlek till Salming: ”Blev tårar”

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt