Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/var-borta-fran-basketen-tva-ar-nu-ar-halvarsson-nara-sina-drommars-mal/

Sport

Var borta från basketen två år – nu är Halvarsson nära sina drömmars mål

Louice Halvarsson och basketlandslaget är tre matcher från att kvalificera sig till OS i Tokyo.
Louice Halvarsson och basketlandslaget är tre matcher från att kvalificera sig till OS i Tokyo. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

2016 slet hon av hälsenan. Under skadeperioden blev hon mamma och först efter två års frånvaro gjorde hon comeback på basketplanen. 

Nu är Louice Halvarsson tre matcher från sina drömmars mål – att få spela OS i Tokyo.

På torsdagskvällen inleder damlandslaget i basket OS-kvalet med match mot Japan.

– Det här är det största man kan få uppleva inom dambasketen, att få chansen att ta sig till OS, säger Louice Halvarsson.

Hon beskriver resan mot kvalet i belgiska Oostende som höjdpunkten på en karriär som för hennes del startade med spel i U16-landslaget, ihop med tvillingarna Elin och Frida Eldebrink. Södertäljetrion är del av den gyllene generation av spelare som är födda 1988 och 1989.

De visade tidigt att något stort skulle komma. 2006 vann de brons i junior-EM (U18). En prestation som gav biljett till junior-VM (U19) året efter. Och där gjorde Sverige stor sensation genom att sluta tvåa, efter finalförlust mot USA.

Det senare räknas som svensk dambaskets största merit genom tiderna. Men en OS-plats med seniorlandslaget är i Louice Halvarssons ögon ännu större.

Sonen Vincent är två och ett halvt år, och uppväxt i basketmiljö. Under OS-kvalet i Belgien stannar Vincent kvar hemma hos farmor. Men om mamma lyckas med uppgiften, då kan han få åka med till Tokyo i sommar.

– Det var inte ett alternativ att ta med honom nu, till Belgien, eftersom kvalet spelas under så få dagar. Men han var med under EM-slutspelet förra sommaren, berättar Louice Halvarsson.

Louice Halvarsson under basket-EM i Lettland i somras.
Louice Halvarsson under basket-EM i Lettland i somras. Foto: Ieva Makare/LETA

I den något märkliga struktur som kvalet har deltar redan OS-klara Japan av någon outgrundlig anledning. Så även redan OS-klara USA (regerande världsmästare), som återfinns i en av kvalgrupperna som samtidigt spelas i Belgrad.

Det innebär att från den grupp med fyra lag som Sverige kvalificerat sig för går tre lag vidare.

Så för Sveriges del handlar det om att ha antingen Kanada eller Belgien bakom sig tabellen när kvalet summeras söndag kväll.

I förlängningen innebär det oförutsägbara förutsättningar. Hur agerar ett lag som redan är klart för OS? Går de för fullt i alla tre kvalmatcher? Eller ser de kvalet som en uppbyggnadsfas inför OS?

– Det där vet man inte. Minsta skadekänning kan ju innebära att de ställer över spelare. Men för vår del handlar det om att få med oss ett så bra resultat som möjligt mot Japan. Eftersom det i slutändan kan bli så att flera lag slutar på samma poäng, och att en minitabell med Japan som ett av lagen då avgör vilka lag som går vidare till OS, säger Halvarsson.

Efter framgångarna i JVM och JEM tog Louice Halvarsson steget ut i den europeiska proffsbasketen. Värvades av Spartak Moskva 2009. Spelade sedan ligabasket i Polen, Tjeckien, Italien, Spanien och Ungern.

I januari 2016 slet hon av hälsenan under en träning med ungerska laget Sopron. Innebar lång konvalescens hemma i Sverige. Under tiden blev hon gravid och födde sommaren 2017 sonen Vincent.

– Det gick lättare att komma tillbaka än jag trodde. Redan efter fyra månader började jag träna tre gånger i veckan, hemma i Jönköping. Det fungerade väldigt bra.

Efter två års frånvaro från spel gjorde Louice Halvarsson comeback i januari 2018, i basketettan med Wetterbygden. Laget gick upp i basketligan med Louice som bärande spelare. Och det ledde till att hon även kunde göra comeback i landslaget, och spela hem sjätteplatsen i EM sommaren 2019. En bedrift som gav Sverige biljett till OS-kvalet.

Louice Halvarsson har nu bytt Wetterbygden i basketligan mot franska Tarbes.
Louice Halvarsson har nu bytt Wetterbygden i basketligan mot franska Tarbes. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter EM var hon på nytt intressant på proffsmarknaden, och skrev kontrakt med franska ligalaget Tarbes. Det innebär att sambon nu pendlar en del mellan Sverige och Frankrike, eftersom han har jobbet i Jönköping.

– Jag var lite orolig inför flytten. Den innebar ett nytt språk och en ny miljö. Men det har fungerat väldigt bra för mig. 

– Vincent går i förskola och jag har en barnflicka som hjälper mig. Två och ett halvt år är onekligen en intressant ålder, det händer mycket. Vincent har till och med lärt sig prata lite franska.

Med tanke på din långa karriär i landslaget. Hur starkt är laget jämfört med tidigare landslag?

– Jag tror inte vi varit bättre. Jag känner harmoni. Vi är starka på alla positioner. Är det någon gång som vi ska göra det, så är det nu.