Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Var femte rysk idrottare använde meldonium”

Nästan var femte rysk elitidrottare använde härom året meldonium, den hjärtmedicin som gjort att Abeba Aregawi fastnat i en dopningskontroll.

– Det här är ingenting som unga, friska människor ska stoppa i sig, säger Bo Berglund, medicinskt ansvarig vid Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Det var den skandaltyngda ryska antidopningsbyrån Rusada som slog larm. Enligt Bo Berglund visade tester att 18 procent av ryska elitidrottare använde meldonium. Preparatet, som ursprungligen togs fram för att öka tillväxttakten hos köttdjur, blev senare en medicin som ges framför allt till hjärtsjuka. De prestationshöjande effekterna har gjort det populärt bland idrottare i öst.

– De tre senaste åren har vi sett en ökad användning framför allt i östeuropeiska länder, men också på flera andra håll i världen, säger Bo Berglund.och förklarar att meldonium därför hamnade på Wadas lista över preparat som inte var förbjudna men under bevakning.

I september i fjol beslutade man att från och med 1 januari 2016 föra upp det på listan över förbjudna substanser. På grund av det utbredda bruket informerade Rusada ryska idrottare specifikt om förbudet. Men det dröjde inte länge förrän dopningsfallen kom. Den 10 januari lämnade den ukrainiska skidskytten Olga Abramova ett test positivt för meldonium vid världscuptävlingarna i Ruhpolding.

Bara fyra dagar senare fastnade ryske cyklisten Eduard Vorganov i ett out-of-competition-test.

Abeba Argawi förnekar enligt sin agent Valentijn Trouw att hon tagit meldonium. Bo Berglund säger att han inte vill spekulera i hur svenskan fått i sig preparatet, men poängterar att SOK regelbundet informerar sina aktiva i dopningsfrågor. Samtidigt konstaterar han att en världsstjärna som Aregawi har ett följe av andra rådgivare runt sig.

Svenska friidrottslandslagets läkare Sverker Nilsson säger att man från förbundets sida inte gått ut med specifik information om att meldonium hamnade på dopningslistan vid årsskiftet, men han liksom Berglund betonar att det är den aktives ansvar att hålla sig informerad om vilka preparat som är dopningsklassade.

Som läkemedel förekommer meldonium främst i Östeuropa medan det inte är godkänt i till exempel Sverige eller USA.

– När det gäller icke registrerade läkemedel eller hälsokostpreparat får man som svensk friidrottare inte använda dem. Detta vet alla om, även Abeba Aregwawi, säger Nilsson och förklarar att förbundet informerar de aktiva om förändringar på listan som rör registrerade mediciner, till exempel värktabletter och astmamediciner.

I Aftonbladet framför Valentijn Trouw att en ukrainsk läkare ska ha tagit med sig meldonium till Etiopien. Nilsson hävdar att det i dag inte är ovanligt att läkare som arbetar med idrottsmän ger dem injektioner med olika typer av naturmediciner.

– Det finns alltid en risk att de blandas upp med andra substanser och den här (meldonium) faller inom den kategorin. Det är just därför som vi i Sverige säger att hälsokostpreparat inte är okej. Kring detta har det varit en glasklar information, säger Nilsson.

Fakta. Wadas tre listor

Internationella antidopningsbyrån Wada har tre olika listor som behandlar preparat.

En som listar de substanser som är förbjudna att använda och som medför avstängning.

En som listar substanser som är under observation och som kan vara under diskussion för att komma upp på förbjudna listan.

En som innehåller nyupptäckta substanser för vilka laboratorierna ska testa för att Wada ska kunna följa utveckling och frekvens.