Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/var-infors-i-england-pa-ovantat-hall/

Sport

VAR införs i England – på oväntat håll

VAR kommer att användes på en turnering vid Pendennis Castle i Cornwall. Foto: Rickard Nilsson/TT

VAR har varit ett hett diskussionsämne inom fotbollen. Nu ska tekniken användas på oväntat håll – i tornerspel, skriver brittiska Skynews. Den uråldriga sporten ska nu bli mer rättvis, och med hjälp av kamerors hjälp ska poängen fördelas rätt.

Tornerspel kallas för ”Englands första nationella idrott”, enligt Skynews, som skriver att ridderligheten kanske inte är vad den har varit – när det nu krävs videoteknik för att försäkra sig om att resultatet blir korrekt.

Deltagarna i de moderna tornerspelen, som historiskt sett alltid tillhörde adeln, ska iklädda riddarrutrustning rida mot varandra beväpnade med lansar. De ska sedan försöka träffa motståndarens rustning vilket genererar i olika poäng. Det är här VAR kommer in i bilden.

VAR (Video assistant referee) används i sporter som tennis (även kallat hawkeye) och fotboll för att hjälpa domarna. Det är i den sistnämnda sporten som tekniken blivit mest omtalad, inte minst under damernas fotbolls-VM i somras. 

Nu införs hjälpmedlet i ett tornerspel på Pendennis Castle i Cornwall. 

– Det krävs mycket precision och skicklighet för att rikta en 3,6 meter lång lans mot ett rörligt mål och lyckas få med sig med flest poäng. Det kräver för domaren att noggrant observerar varje träff, vilket är en ganska stor utmaning, säger Emily Sewell, tornerspelets evenemangschef, enligt Skynews.

De ursprungliga tornerspelen var ett sätt att överföra krigskonsten till, åtminstone i teorin, icke-dödlig tävling. På engelska kallas sporten ”jousting” vilket betyder slåss eller tävla. Denna form blev populär över hela Europa mellan 1400-talet och 1600-talet. 

Den moderna varianten av tornerspel började på 1970-talet och växte gradvis. Under 2016 startades en kampanj för att tornerspel skulle bli en olympisk gren.