Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/varldens-forsta-maraton-under-tva-timmar/

Sport

Maratondrömmen blev sann – Kipchoge sprang under två timmar

01:13. Eliud Kipchoge lyckades i dag springa ett maraton under två timmar. Den 34-årige kenyanen åstadkom bedriften vid ett speciallopp i Wien, Österrike, designat enbart för att spränga drömgränsen. Tiden blev 1.59,40.

Kenyanen Eliud Kipchoge blev först i världen att springa ett maraton under två timmar när han i Wien med hjälp av 41 farthållare sprang i mål på 1.59,40,2.

TT Text

Kenyanen åstadkom bedriften vid ett speciallopp i Wien, Österrike, designat enbart för att spränga drömgränsen. Tiden blev 1.59,40.

Till sin hjälp under de 4,2 milen hade Kipchoge, förutom månader av förberedelser, även 41 medlöpare som såg till att hålla farten. En bil som visuellt illustrerade tidsgränsen med laser körde framför löparna loppet igenom.

Bild 1 av 2 Eliud Kipchoge klarade sprängde tvåtimmarsvallen för ett maratonlopp.
Foto: Thomas Lovelock/The INEOS 1:59 Challenge/Shutterstock
Bild 2 av 2 Eliud Kipchoge under maratonloppet i Wien där sluttiden blev under två timmar.
Foto: Thomas Lovelock/The INEOS 1:59 Challenge/Shutterstock

Kipchoge fick även dryck och coachning av sitt cyklande team till skillnad från mer traditionella vätskekontroller. Alla specialförhållanden gör att loppet inte räknas som officiellt världsrekord. Kipchoge, som försökt sig på bedriften under liknande förhållanden en gång tidigare, får nöja sig med att skriva mänsklig historia.

– Jag mår bra, jag har skapat historia och visat att ingen människa har gränser, sa Kipchoge i Eurosports sändning efter loppet.

– Vi har skapat historia tillsammans. Tack till alla som har hjälpt mig. Tack till alla som har följt mig, som har hejat på mig. Tillsammans kan vi göra världen till en vacker plats.

Rekordmannen fick även frågan om vad bedriften betyder för hemlandet Kenya.

– Det betyder mycket för Kenya. Tillsammans kan vi göra det här till en löpande värld, och därefter kan vi göra det till en bättre värld. Det krävs hängivenhet.

Farthållarna som hjälpte Kipchoge att hålla tempot på den pannkaksplatta banan i Wien var inte vilka som helst. Bland annat fanns de tre norska löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen, OS-silvermedaljören Paul Chelimo, Kenya och den dubble världsmästaren Bernard Lagat med under rekordloppet.

En laserpekare visade hela tiden hur Kipchoge låg till i förhållande till tvåtimmarsgränsen. Foto: Alex Halada/AFP

Det här är andra gången Eliud Kipchoge försöker spränga tvåtimmarsvallen. 2017 sprang han ett maratonlopp på den italienska racerbanan Monza i Italien. Till sin hjälp hade han även då farthållare, som förutom att se till att loppet gick i rätt tempo, också fungerade som vindskydd. Men Eliud Kipchoge missade den gången tvåtimmarsgränsen med 26 sekunder.

Kipchoge har även det officiella världsrekordet på maraton på 2.01,39, satt i Berlin förra året.

Läs mer: Maraton under två timmar – så ska drömtiden nås