Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/varldscupen-i-are-stalls-in/

Sport

Världscupen i Åre ställs in – längdåkarna skippar Kanada

Alpina världscupen i Åre ställs in.
Alpina världscupen i Åre ställs in. Foto: Pontus Lundahl/TT

Damernas alpina världscup i Åre ställs in och längdskidåkarna kommer inte till start i Kanada.

– Det känns som rätt beslut, säger alpine chefen Tommy Eliasson Winter.

TT Text
DN Text

Regeringens beslut att inte tillåt sammankomster med fler än 5000 person tog knäcken på den alpina avslutning i Åre.

– Vi är självklart ledsna för att inte kunna genomföra de tävlingar som vi så länge förberett oss för. Då läget är som det är så finns inget annat att göra än att ställa in. Jag vill rikta ett stort tack till alla de volontärer och inblandade som arbetat för att möjliggöra tävlingarna i Åre, säger Fredrik Broman, manager för världscupen i Åre i ett pressmeddelande.

Tävlingarna som skulle ha avgjorts i Åre var parallellslalom (torsdag), storslalom (fredag) och slalom (lördag).

Sedan tidigare är den schemalagda världscupfinalen i Cortina d'Ampezzo, Italien, i nästa vecka inställd på grund av coronaviruset.

– Vi har hela tiden följt myndigheternas instruktioner. Vi har 900 ackrediterade så det här känns som rätt beslut att ta, säger Tommy Eliasson Winter Aftonbladet.

De svenska åkarna fick beskedet kort efter att beslutet togs.

– Jag fick nyss veta. Jag är helt chockad. Jag blev så ledsen. Jag var så himla peppad och har känt att jag är på g, men det är som det är, säger Emelie Wikström till Aftonbladet.

I och med att tävlingarna i Åre ställs in kommer med största sannolikhet den rådande ställningen i världscupen att gälla som slutställning.

– Det är Fis (Internationella skidförbundet) som tar det beslutet. Vi väntar fortfarande på vad man kommer fram till. Det är många sammanträden som pågår under kvällen. Får vi någon mer information kommer vi att gå ut med den, säger presschefen Sara Tigerström Monfelt till TT.

Om ställningen fram till de inställda tävlingarna Åre gäller som slutresultat vinner italienskan Federica Brignone den totala världscupen.

Hon vinner även storslalomcupen. Slalomcupen tar slovakiskan Petra Vlhova hand om och Anna Swenn-Larsson slutar femma.

På onsdagskvällen meddelade Skidförbundet att Frida Karlsson och de andra distansåkarna inte kommer till start världscuptävlingarna i Canmore den 20–22 mars. Anledningen är att man vill ta ett samhällsansvar.

– Utifrån de nya rekommendationer som kom idag vill vi ta vårt samhällsansvar och bidra till att begränsa smittspridning, säger Daniel Fåhraeus, längdchef på Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Sprintåkarna, som redan befinner sig i Quebec, kommer att tävla enligt nuvarande plan, men åker hem efter avslutade sprinttävlingar.