Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Världscupfinalen kan avgöras utan svenskar

Foto: Adam Ihse/TT

Världscupfinalen i hoppning i Göteborg kan avgöras utan svenskar i startfältet.

Satsningen mot OS gör att världscupfinalen har hamnat i skymundan.

– Det är klart att det vore tråkigt men jag tror och hoppas att vi åtminstone får med någon, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.

På lördag, i den sista deltävlingen i Bordeaux, avgörs det vilka 18 ryttare från den europeiska ligan som är klara för finalen i Scandinavium i Göteborg under påskhelgen.

Med en deltävling kvar ligger Henrik von Eckermann på åttonde plats. Det borde garantera en finalplats men i år är kampen om finalplatserna ovanligt tuff.

Mellan åttonde och 18:e plats skiljer bara åtta poäng.

– Mycket kommer säkert förändras i och med den sista deltävlingen, men jag har svårt att tro att Henrik passeras av elva ryttare, utan jag tror han tar sig till final, säger Sylve Söderstrand.

Även Douglas Lindelöw, som ligger på 18:e plats, har chansen att nå en finalplats.

Det är också Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw som har Sveriges platser i världscupdeltävlingen i Bordeaux.

Douglas Lindelöw slutade åtta i finalen för ett år sedan och hans plan var att göra en rejäl satsning på världscupen även i år. Försäljningen av hans bästa häst Casello i slutet av förra året gjorde dock att vägen till final blev mer komplicerad.

I de senaste omgångarna har Lindelöw ridit Udermus, det är också den häst han kommer att rida i Bordeaux. Udermus har gjort fina resultat i världscupen tidigare, men håller inte samma nivå som Casello.

Sedan tidigare är det klart att Rolf-Göran Bengtsson missar finalen.

Senast en världscupfinal i hoppning avgjordes i Göteborg var för tre år sedan. Den gången hade fyra svenska ekipage kvalat in. Skillnaden är att det i år är ett OS-år.

I och med att de flesta svenska hoppryttare bara har en häst av högsta klass är det tufft att satsa både på världscupen och OS, och majoriteten av ryttarna har därför inte gjort någon världscupsatsning.

Oavsett hur kampen om finalplatserna slutar blir det svenska toppekipage i Scandinavium under påskhelgen.

– Jag får ta ut åtta ryttare utöver eventuellt kvalade ryttare. Dessutom kommer fem U25-ryttare också att få chansen, säger förbundskaptenen Sylve Söderstrand.

Dressyrens världscupfinal avgörs även den i Scandinavium. Med en omgång kvar är Patrik Kittel i topp och Tinne Vilhelmson Silfvén sjua.