Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 12:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/varldsmastare-coleman-stangs-av-for-dopningsbrott/

Sport

Världsmästare Coleman stängs av för dopningsbrott

Christian Coleman vann 100 meter på VM i fjol.
Christian Coleman vann 100 meter på VM i fjol. Foto: Ulrik Pedersen/TT

Christian Coleman, världsmästare på 100 meter, riskerar en längre avstängning.

Amerikanen har på nytt brutit mot dopningsreglerna i sin vistelserapportering och stängs nu av tills vidare.

Coleman hävdar själv att missen beror på att han var ute och köpte julklappar.

TT Text

Sprintstjärnan uppger själv på Twitter att han missade ett test den 9 december i fjol och att hans överklagan hos antidopningsorganisationen Athletics Integrity Unit (AIU) avslagits. 

Han anser sig vara oskyldig och skriver att han handlade julklappar i en närliggande galleria när dopningsjägarna hälsade på i hans hus i Lexington, Kentucky. Vistelserapporteringsmissen är hans fjärde sedan juni 2018, den tredje under en tolvmånadersperiod.

AIU bekräftar att den regerande världsmästaren på 100 meter är avstängd tills vidare och han riskerar därmed upp till två års avstängning. Han riskerar därmed att missa OS i Tokyo nästa år.

På Twitter uttrycker han sin stora frustration över systemet.

”Jag är villig att dopningstestas varje dag under resten av min karriär för att bevisa min oskuld. Det är väldigt många människor som inte förstår hur ansträngande den här dopningstestsprocessen är för oss utövare. Vi måste varje dag uppge våra dagliga aktiviteter så att agenterna vet var vi är. Den här processen har orsakat mig mycket stress, panikattacker och ångest”, skriver han.

Redan när amerikanen tog hem sitt första VM-guld i Doha i fjol var det frågetecken kring hans start, då han under sommaren anklagats just för att ha brustit i sin vistelserapportering av den amerikanska antidopningsbyrån Usada. Han har dock aldrig testats positivt för dopning.

Sedan tidigare är även Salwa Eid Naser, som vann VM-guld på 400 meter i Doha, avstängd av AIU efter att ha brustit i sin vistelserapportering. 2018 blev svenska löparstjärnan Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.

Under coronapandemin har det funnits en utbredd oro för att antidopningsarbetet ska bli lidande när idrotten står still och det har varit svårare att testa utövare.

Jens Littorin: En påpassad världsmästare har inte råd att vara slarvig

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt