Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Världsrekord: 54 straffar behövdes för att skilja två tyska damlag åt

Först efter en halvtimme och 54 straffar blev det ett avgörande mellan Memmingen och Bergkamen i tyska damligan. Det är längsta straffavgörandet genom tiderna i hockeyvärlden.

När landslagsspelaren Julia Seitz gjorde mål på Jule Flotgen med Memmingens 27:e straff hemma mot Bergkamen var avgörandet nära.

På Bergkamens nästa försök räddade Franziska Albl Rebecca Graeves skott och Memmingen vann med 4–3 efter det rekordlånga avgörandet.

Matchen spelades i lördags och straffläggningen är den längsta i hockeyhistorien.

Det tidigare världsrekordet hade också två tyska lag.

21 november 2010 slog Staubing München med 4–3 i högsta tyska ligan DEL.

Den gången krävdes det 42 straffar för att skilja lagen åt.

Målvakterna i Memmingen och Bergkamen fick en svettig avslutning på matchen då de verkligen fick stå i centrum. Memmingen tog ledningen tre gånger under straffskjutandet. Men varje gång lyckades Bergkamens skyttar kvittera.

– Vi började tappa tålamodet på bänken. Vi ville så gärna vinna matchen. När jag väl var på isen bestämde jag mig för att inte göra som jag tänkt. Jag skulle gå på spontanitet i stället, berättade den sista målskytten 21-åriga Julia Seitz enligt Internationella ishockeyförbundet hemsida.

– Efter att segern var klar var det en härlig känsla att också vara rekordhållare. Det är bra för damhockeyn, fortsatte Seitz, som inte hade en tanke på världsrekord så länge straffskyttet höll på.

Seitz spelade i Tysklands lag i VM i Malmö förra året och har medverkat i tre U18-VM.

18 timmar efter rekordmatchen var det dags igen. Lagen i tyska damligan möts dagarna efter varandra. Återigen vann Memmingen, fast nu utan straffar. Det blev 6–2 i söndags och laget kunde försvara sin serieledning.

I NHL är rekordet 40 straffar. Så många behövdes för att skilja Florida och Washington åt 16 december 2014. Florida vann med 2–1.

I internationella mästerskap måste man gå tillbaka ända till 2002 för att hitta det längsta straffavgörandet. Det krävdes då 26 straffar för att Vitryssland skulle slå Frankrike i avgörande matchen om vilka som skulle vara kvar i toppdivisionen i junior-VM.