Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 17:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/varldsrekord-av-hemmaloparen-warholm/

SPORT

Världsrekord av hemmalöparen Warholm

Foto: Annika Byrde

29 år stod sig Kevin Youngs världsrekord på 400 meter häck.

Nu har norrmannen Karsten Warholm slagit det.

– Det blir inte bättre, säger Warholm till NRK efter att ha sprungit in på världsrekord inför en kokande hemmapublik på Bislett.

TT Text

Det var Diamond League-galans grande finale. Och det blev både bästa möjliga och närmast ofattbara klimax. Detta då hemmalöparen Karsten Warholm satte världsrekord på 400 meter häck med tiden 46,70, och därmed slog Kevin Youngs världsrekord från OS i Barcelona 1992 med åtta hundradelar. Vad som var extra anmärkningsvärt var att 25-årige Warholm gjorde säsongsdebut.

Redan i fjol var han bara några hundradelar från att slå Youngs världsrekord i Stockholm.

Nu nådde Warholm dit.

Läktarna på Bislett kokade när Warholm utklassade konkurrenterna – tvåan Alison dos Santos, Brasilien, var distanserad med 58 hundradelar.

– Det är en så sjuk känsla. I dag bestämde jag mig för att jag skulle slå det. Det klarade jag, och på hemmaplan. Det blir inte bättre, säger Karsten Warholm till NRK.Jag tror att jag klarade det jag skulle direkt. Jag fokuserade det jag skulle göra, vilket är det viktigaste, och tänkte inte på någon tid. Jag tänkte inte på förväntningarna, fortsätter han.

Karsten Warholm har tidigare tagit guld på både VM (2019) och EM (2018). Men ett OS-guld saknas i samlingen. Med sitt färska världsrekord är han förstås storfavorit i Tokyo senare i sommar.

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt