Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Världstider av Coleman – då kan OS-planen ändras

Michelle Coleman slog till med den tredje bästa tiden i världen i år på 200 meter frisim.
Michelle Coleman slog till med den tredje bästa tiden i världen i år på 200 meter frisim. Foto: Nicklas Thegerström

Träningen i Australien har gjort Michelle Coleman snabbare än någonsin tidigare.

Nu funderar hon på att förlänga vistelsen för att optimera sina OS-chanser.

– Mina resultat gör att jag har blivit sugen på det, säger Michelle Coleman som är trea på världsårsbästarankningen på 200 meter fritt.

– Min plan var att komma hem i april men när jag nu gjorde en sådan bra tid, och det efter en lång träningsvecka och utan toppning, går tankarna mot att stanna lite längre. Inget är dock bestämt än.

22-åriga frisimmaren Michelle Coleman, som ibland också tävlar i ryggsim, har i flera år tillbringat delar av året i Australien för att få en variation i träningen.

När hon i mitten av oktober förra året åkte över hade hon på förhand bestämt sig för att stanna ett halvår, vilket är den längsta sammanhängande tid som hon varit där.

En vistelse som nu alltså kan förlängas ytterligare.

– Träningen har till och med fungerat bättre än förväntat. Jag har lyckats hålla mig frisk och dessutom har jag inte haft några problem med axeln, berättar Michelle som i flera år kämpat med smärtor i axeln något som inte är helt ovanligt för simmare.

– Under flera träningspass har jag till och med själv varit förvånad över mina resultat. Enda gången träningen inte fungerat är när det har stormat här för då har vi varit tvungna att gå upp ur vattnet på grund av blixtar. Men de gångerna har jag sett det som välbehövlig återhämtning, tillägger Michelle med ett skratt.

Under tiden i Australien bor Michelle på Guldkusten och tränar i en grupp som leds av tränaren Denis Cotterell som lotsat flera simmare till mästerskapsmedaljer.

Cotterell stod vid bassängkanten när Coleman förra helgen slog till med en kanontid på 200 meter frisim under tävlingar i australienska Miami. Hon sänkte sitt personliga rekord med över sex tiondelar när hon simmade i mål som segrare på tiden 1.56,07.

Det är den tredje snabbaste tiden i världen i år, och vid sommarens långbane-VM i Kazan skulle den tiden ha räckt till en fjärde plats.

Det nya personliga rekordet innebär att Coleman just nu också med sju hundradelar är före Sarah Sjöström i världsårsbästarankningen.

– Jag kände mig rätt säker på att min fysiska form var bra, därför såg jag fram emot loppet. Jag hade simmat 400 på morgonen och det bästa med det var att 200 plötsligt kändes som ingenting, säger hon.

När hon gick i mål fick hon bevis på att känslan var riktig.

– Men trots att det kändes bra i förväg blev jag jätteförvånad över tiden. Den var bättre än vad jag hade vågat hoppas på.

Michelle Coleman fick sitt internationella genombrott i samband med EM 2014 då hon tog sin första individuella medalj i ett långbanemästerskap (brons på 100 meter fritt).

Sommarens VM bjöd på varierande resultat individuellt men mästerskapet avslutades på bästa sätt när Michelle Coleman, Sarah Sjöström, Louise Hansson och Jennie Johansson simmade hem ett VM-silver på 4x100 meter medley.

Michelle simmade då ryggsimssträckan.

I och med lagkappsframgångarna i VM i Kazan, utöver silvermedaljen kom Sverige fyra i båda frisimslagkapperna, fick Michelle Coleman redan tidigt i höstas besked om att hon är uttagen till OS i Rio.