Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vasteras-skrallde-i-sm-finalen-mot-villa/

SPORT

Västerås skrällde i SM-finalen mot Villa

Efter förlängningsdramatik blev Västerås svenska mästare på herrsidan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

UPPSALA. På lördagen hade Villa Lidköpings herrar chansen att matcha det som damerna gjort dagen innan och vinna SM-guld.

Men i stället för förhandsfavoriterna blev det efter förlängningsdramatik Västerås som för 21:a gången i föreningens historia utsågs till svenska mästare.

– Att vinna SM-guld är målet varje säsong och att lyckas med det nu, det är helt fantastiskt, säger VSK:s Magnus Joneby.

I fredagens damfinal totaldominerade Villa Lidköping mot Västerås SK. 8–1 blev slutresultatet i en match där Villas tredje raka SM-guld på damsidan aldrig såg speciellt hotat ut.

På lördagen hade Villas herrar chansen att matcha damernas prestation från dagen innan och för andra gången sedan 2021 ta hem guldet på både dam- och herrsidan. Men det visade sig bli ett svårt uppdrag. Snöfallet från fredagen byttes ut till regn och isen på Studenternas IP var märkbart blöt då herrarna beträdde planen inför finalavgörandet.

Villa Lidköping var inför finalen favorittippat. Laget förlorade endast en match under grundserien och vann serien med en tolv poängs marginal.

Men det blev inte Villa Lidköping som fick det första ordet. I stället slog Västerås Robin Andersson till och satte 1–0 för de grönvita efter att knappa tre minuter hade spelats. Oscar Gröhn slog en öppnande passning, som lämnade Andersson helt fri med Villlamålvakten Anton Johansson.

En dryg kvart senare lyfte Västerås Rasmus Sjöström en lång boll in i Villa Lidköpings straffområde varpå Villas försvarare misslyckas med sitt försök till rensning och bollen hamnade hos Christoffer Fagerström, som med ett enkelt avslut utökade Västerås ledning till 2–0.

Västeråsspelarna firar Christoffer Fagerströms 2–0-mål.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var ett defensivt inställt Västerås som ställde upp i lördagens final. Under matchens första halva försvarade VSK sig djupt i på den egna planhalvan och då det var dags att anfalla gjordes det sällan med fler än några enstaka spelare. Villa Lidköping tilläts ha mycket boll men lyckades inte bryta sig igenom VSK-försvaret förrän tio minuter innan halvtidsvilan då Tim Persson, framspelad av Johan Löfstedt, bröt in från sin vänsterkant och satte bollen i krysset och reducerade till 2–1.

Resultatet stod sig i halvtid och efter pausen fortsatte matchen likt den startat, med ett försvarande Västerås och bollförande Villa. Men återigen kom den andra halvlekens inledningsvis bästa målchans från en Västeråsklubba då VSK:s Martin Landström tog sig igenom hela Villaförsvaret på egen hand men placerade sitt avslut strax utanför stolpen.

– Man behöver vara bra defensivt för att vinna SM-guld. Samtidigt tycker jag att vi skapar de hetaste chanserna. Det är en bra matchplan som vi har och vi följer den perfekt, säger VSK:s lagkapten Magnus Joneby.

Villa Lidköpings Christoffer Edlund (mitten) firar efter att ha kvitterat i den 86:e minuten av lördagens SM-final.
Foto: Tobias Sterner/BILDBYRÅN

I den 86:e matchminuten kom däremot de blåkläddas efterlängtade kvittering. Christoffer Edlund, Villa Lidköpings klart bäste målskytt i grundserien med sina 60 mål, fick tag på en lös retur i Västerås straffområde och tryckte in 2-2.

– Vi hade siktet på slutsignalen och att vinna. Att de gör 2-2, det bekommer oss inte utan vi behåller fokuset och håller oss lugna hela vägen in till 90, säger Magnus Joneby.

Västerås Viktor Spångberg blev guldhjälte då han gjorde det avgörande målet knappa minuterna in i förlängningen.
Foto: Caisa Rasmussen/TT

Därmed var det uppdukat för en matchvinnare då matchen gick till förlängning. Det dröjde dock inte många minuter innan avgörandet kom. Innan två minuter hade hunnit spelas kom Viktor Spångberg fri i straffområdet och placerade in 3–2 för Västerås som för 21:a gången kröntes till svenska mästare på herrsidan.

– Det känns helt underbart. Jag tror inte att det riktigt har sjunkit in än. Det är total eufori. Det finns en vana i den här klubben att vinna SM-guld. Det är målet varje säsong och att lyckas med det nu, det är helt fantastiskt, säger Joneby efter slutsignalen och fortsätter:

– När Viktor (Spångberg) fick en-mot-en-situationen visste jag att han skulle göra mål. Att den slank in där mellan benen var otroligt skönt att se.