Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Västerås svenska mästare i bandy

Västeråsspelarna firar SM-guldet.
Västeråsspelarna firar SM-guldet. Foto: Nicklas Thegerström

Mesta mästarna tog 20:e guldet. 41-årige Andreas Bergwall sitt femte.

Västerås SK vann SM-finalen mot Villa Lidköping med 5–2.

”Även om kroppen gör ont är bandy fortfarande det roligaste som finns”, sade guldmålvakten, som i slutminuterna fick mota bort segerrusiga supportrar från isen.

Finalvanan blev avgörande på Tele2 arena.

Inte bara för Västerås SK, som tog 20:e SM-guldet i klubbens historia. I mål visade veteranen Andreas Bergwall varför han är Sveriges bästa bandymålvakt.

– Jag är på den nivån jag vill vara. I dag var det inte många misstag, sade 41-åringen efter segeryran.

– Väldigt häftigt för klubben att nå 20 guld. Det är stort.

När guldhjälmarna var utdelade och bucklan var lyft kom smärtan i kroppen. Ändå lovade den sexfaldiga VM-guldmedaljören – som spelat nio SM-finaler och vunnit fem guld (fyra med Västerås och ett med Hammarby) – att stå i mål för mästarlaget även nästa år.

– Jag måste väl det, sade han och log.

– Tanken är att jag ska lira ett år till.

Foto:
Foto: Nicklas Thegerström

Hur mår kroppen nu?

– Den börjar göra ont faktiskt! Men det gör inget i dag.

– Det är klart man ser att det kommer ett slut på karriären, sen är frågan bara när. Mycket handlar om hur kroppen fungerar. Ibland har man jätteont i ryggen, ibland i knäet, ibland i armen. Skulle det göra ont överallt samtidigt går det inte att träna. Men jag tycker fortfarande att bandy är så kul.

Och finalen mot Villa Lidköping, som å sin sida jagade sitt första SM-guld, blev också ”kul” för Bergwall. Dock inte utan en rejäl dos dramatik.

Målmässigt inledde Västerås SM-finalen bäst, då Oscar Gröhn gav de regerande mästarna ledningen efter 20 minuters spel. Bergwall svarade för flera klassräddningar, och tidigt i andra halvlek kunde Patrik Sjöström utöka till 2–0 på ett frislag.

Foto:
Andreas Bergwall. Foto: Bildbyrån

Men Villa var knappast ofarligt. Efter 70 minuter hade målkungen David Karlsson och tidigare VSK-spelaren Johan Esplund hämtat upp till 2–2.

– Det kändes som Villa hade fördel där. De tryckte på bra, sade Bergwall som efter kvitteringsmålet gjorde dubbelräddningen som kan ha räddat guldet.

– Man vet inte ens vad som händer där. Det bara sker.

Det luktade förlängning om matchen. Men med tio minuter kvar släckte Västerås Villas guldhopp genom först 3–2 (Ted Bergström) och sedan 4–2 (Tobias Holmberg).

Simon Jansson spikade slutresultatet 5–2 på tilläggstid. Men publiken började fira för tidigt. Faktiskt blev Andreas Bergwall den som fick mota bort fansen som invaderade isen – redan före slutsignal.

– Det jag tänkte var "håll er på läktaren, för fan", sade Bergwall efteråt.

– Jag har varit med om det här en gång tidigare (vid Hammarbys SM-guld på Friends arena 2013) och då blev det ett jäkla liv efter det.

Foto:
Supportrar tog sig in på isen innan matchen var slut. Foto: TT

Efter segern fick Bergwall många frågor om planinvasionen, men glädjen över SM-guldet gick inte att sudda bort.

– 20-strecket är något vi har haft som vision. Helt plötsligt är det verklighet.