Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vasteras-ute-efter-skrallsegrar-under-historisk-finalhelg/

SPORT

Västerås ute efter skrällsegrar under historisk finalhelg

Villa Lidköping är förhandsfavoriter i både herrarnas som damernas SM-finaler i bandy.
Foto: Adam Ihse/TT

När Villa Lidköping och Västerås SK möts på isen i Uppsala på fredagen och lördagen blir det en historisk finalhelg i bandyns slutspel.

Aldrig tidigare har två föreningar mötts i SM-finalen både på dam- och herrsidan.

Men spelmässigt ska det mycket till för att Villa Lidköping inte ska ta hem sitt femte respektive sjätte guld.

När damernas final slås i gång klockan 19 på fredagen jagar Villa Lidköping sitt tredje raka SM-guld på damsidan. Laget vann grundserien med 15 segrar på 16 matcher och gjorde hela 188 mål. Samtidigt som bollen endast hittade in i det egna målet 19 gånger.

Villas enda förlust var däremot mot finalmotståndarna Västerås, som på annandag jul lyckades sätta käppar i hjulet för Villas hopp om en perfekt säsong.

Men trots detta går VSK in i finalen som underdog.

– Vi tror på oss själva men vi är samtidigt medvetna om att vi är något av en underdog. Både Villas damer och herrar har vunnit serien och är tydliga ettor i Sverige. Vi går in lugna och coola men vi vet samtidigt att det är ett väldigt bra lag som vi möter, säger VSK:s lagkapten Charlotte Selbekk och fortsätter:

– Om vi vinner kommer det ha varit en kämpaseger. Vi måste gå ut med den rätta inställningen både som grupp och som individer för att kunna vinna.

Villa Lidköpings Tilda Ström (i blått) stod under grundserien för hela 61 mål på 14 matcher. En roll som Västerås dito Edit Ljung är tänkt att matcha.
Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån

En nyckel till en eventuell VSK-seger kan komma att bli Edit Ljung. Nyförvärvet inför säsongen stod under grundserien för 36 mål och fick snabbt en framträdande roll i laget.

– Att ha en sådan målspruta där framme, som Villa haft de senaste åren med Tilda Ström, känns väldigt bra. Det känns väldigt skönt att ha någon där framme som kan göra så många mål som Edit kan, säger Selbekk om sin lagkamrat.

Även i herrarnas final är Villa Lidköping favorittippat. Villas herrar spelar sin femte raka SM-final och förlorade likt damlaget endast en match under den 24 matcher långa grundserien.

– Vi har en del rutin och det är klart att det kan bidra. Men vi är sjukt laddade, det är som om det vore första finalen. Vi ser verkligen fram emot lördagen, säger Villa Lidköpings Joel Broberg.

Att Villa Lidköping ses som förhandsfavorit är inget som rör VSK:s lagkapten Magnus Joneby i ryggen.
Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Villa Lidköping må vara förhandsfavoriter, men det är inget som rör VSK:s spelare i ryggen. Åtminstone inte enligt lagkaptenen Magnus Joneby.

– Det är klart att de är favoriter. Vinner man elitserien med tolv poängs marginal så har de varit bäst hittills i år, det är så vi ser det. De skulle säkert vara tuffa i en bäst av fem-serie men nu är finalen bara en match. Jag skulle säga att det är 50/50 när matchen väl blåser i gång. Men om vi slår ur underläge eller inte, det kvittar oss. Vi är här för att vinna, säger han.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna i bandy