Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Vattenpolo: så funkar det

Historia
I tidernas begynnelse satt vattenpolospelarna på flytande tunnor och spelade bollen emellan sig med paddlar liknande de klubbor som används i hästpolo. Den vattenpolo vi känner i dag har väldigt lite gemensamt med det vi kallar hästpolo.

Det var London Swimming Association som först drog upp riktlinjerna för det vi i dag kallar vattenpolo 1870. Då tilläts man att hålla ner motståndarna under vatten, hålla bollen under vatten och göra mål med hjälp av båda händerna, tvåhandskast, vilket inte är tillåtet i dag.

Sin OS-debut hade vattenpolo för herrar i Paris 1900 och sporten har funnits med i det olympiska programmet sedan dess. Damerna fick vänta 100 år på sin debut som skedde i Sydney 2000. I de första sex spelen där vattenpolo för herrar spelades vann Storbritannien guld, för likt den klassiska hästpolon var vattenpolo populärt i det brittiska samväldet.

Så spelas vattenpolo
Vattenpolo är en lagsport med sju spelare i varje lag, varav en är målvakt. På avbytarbänken finns det plats för ytterligare sex spelare, varav en kan vara en extra målvakt.

En match spelas i fyra perioder om sju minuter (effektiv tid) med pauser om två minuter mellan varje period. Varje lag har dessutom möjligheten till två en-minuterstimeouts under en match. Vid oavgjort resultat vid ordinarie tids slut blir det förlängning om två gånger tre minuter.

Varje period startas med varje lag uppradat på respektive mållinje med bollen i mitten av planen på en liten flotte. Domaren blåser i pipan och flotten rycks undan och det lag som har den snabbaste simmaren har bäst chans att erövra bollen.

Anfallande lag har 35 sekunder på sig att göra mål, om man misslyckas med detta går bollen över till det försvarande laget som då får anfalla. När det blir mål återvänder varje lag till sin planhalva och det lag som har släppt in ett mål sätter igång spelet.

Två domare övervakar spelet och meddelar sina beslut genom antingen handsignaler eller genom att blåsa i visselpipan. Ingen spelare får röra botten av bassängen. Inte heller får man hålla bollen med båda händerna eller slå till bollen med knuten näve, målvakterna undantagna.

Regelbrott kan rendera i 20-sekunders utvisningar. Efter tre sådana utvisningar får spelaren inte längre deltaga i matchen men kan ersättas efter den sista 20-sekundersutvisningen.

Har man slagit en motståndare kan man bli avstängd från matchen helt och hållet och kan då inte heller ersättas utan laget får fortsätta matchen med sex spelare på plan. Om ett regelbrott inträffar innanför 4-meters linjen kan det resultera i en straff för motståndarlaget.

I herrarnas turnering ställer 12 lag upp fördelat på två grupper. Ettan i varje grupp är direktkvalificerad till semifinal medan placeringarna 2-3 gör upp om de återstående två semifinalplatserna i två kvartsfinaler.

Lagen som ställer upp är: Ryssland, Serbien-Montenegro, Kroatien, USA, Ungern, Kazakstan, Tyskland, Egypten, Italien, Spanien, Australien och Grekland.

I damernas turnering ställer 8 lag upp fördelat på två grupper. Ettan i varje grupp är direktkvalificerad till semifinal medan placeringarna 2-3 gör upp om de återstående två semifinalplatserna i två kvartsfinaler.

Lagen som ställer upp är: Grekland, Australien, Italien, Kazakstan, Ryssland, USA, Ungern och Kanada.
Tävlingarna avgörs inomhus i Olympic Aquatics Centre, arenan har kapacitet för 5 757 åskådare.

Favoriter
Den brittiska dominansen från tidigt 1900-tal är sedan länge förbi.

Faktum är att Storbritannien inte ens har kvalificerat sig för OS i vattenpolo, varken på herr- eller damsidan. På herrsidan får Ungern gälla som storfavoriter då de är regerande OS- och världsmästare.

Ungrarna spelade hem VM före Italien och Serbien-Montenegro i Barcelona 2003. Mästarinnorna från Sydney-OS 2000, Australien, kom sjua på VM i Barcelona.

Regerande världsmästarinnor är i stället USA och de får stå som favoriter i Aten. Amerikanskorna tog hem guldet före Italien och Ryssland. Inget svenskt deltagande i vattenpolo i OS.