Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Vd:n Charlotte Kalla leder sitt eget OS-projekt

Sundsvall–Göteborg. Det är förmiddag. En frustrerad projektledare stakar uppför en backe i ödemarken.

Det börjar bli kväll. En leende projektledare står snett nedanför scenen när vd:n där uppe säger att han blir starstruck av henne.

Ledaren är Charlotte Kalla. Projektet ska ge OS-guld.

Hur tror du att folk uppfattar dig?

Det är sommarens första dag utanför taxin från Landvetter in mot Göteborg. Bilen rullar. Tiden går. Sveriges mest kända idrottskvinna har inte tänkt på frågan.

För att kunna prestera i OS måste Charlotte Kalla träna som hon vill. För att göra det måste hon ha pengar att finansiera den egna satsningen. För att få ekonomin att gå runt har hon sponsorer hon jobbar med.

DN är med under ett dygn när hon ska få ihop det där.

Del 1: ”Jag har fått jobba hårt med mig själv”

Två timmars morgonlöpning på norrländska stigar. Byte till rullskidorna som väntar i garaget och ut ett par timmar från och till bostaden i Sundsvall. Flyg via Stockholm till Göteborg och taxi till sponsorn ÅF där hon är med på en middag inför Göteborgs-varvet. Tidigt löppass ut från centrala Göteborg nästa morgon. Ett nytt jobb för ÅF vid lunch och sedan en stund på gymmet innan hon flyger hem.

Foto: Jonas Lindkvist

36 sekunder efter att hon fått frågan svarar Kalla:

– Det blir nog naturligt så att folk värderar mig efter mina resultat, även om ingen gör det med någon ond avsikt. Jag tror att folk söker kontakt med mig för den bild de fått av mig som skidåkare och där tror jag att resultaten har ett avgörande värde.

Min känsla är att folk till stor del har kvar samma bild från hur du var när du slog igenom som tonåring. Tror du att den bild som skapas tidigt hänger kvar?

– Ja, det tror jag definitivt. Det första intrycket är jätteviktigt. Men hur upplevdes jag då, när jag slog igenom?

Jag tänker på att ni skidåkare ofta ses som pigga och glada utom när det går dåligt för då kan exempelvis du vara jättearg. Därför tänkte jag på Hello-videon. Var det ett sätt att visa upp en annan bild av dig?

– Nej, det är som mycket annat jag gör, magkänslan får styra. Robin har så mycket roliga projekt och idéer. Han berättade att han hade skrivit en hyllningslåt till mig och då tänkte jag att det här vill jag göra.

Robin är förre landslagskollegan Bryntesson. I videon är han en stalker som gjort om Adeles hit till ”Kalla”. Innan videon är slut har hon sparkat ut fanskapet och sett till att han hamnar i fängelse.

Vad fick du för reaktioner?

– Mest har jag fått positiva. Folk har kunnat se att det är gjort med massvis med distans. Men det har också varit folk som tagit illa vid sig. Att det gick över gränsen och att det anspelade så mycket på stereotyper av kvinnor. Jag har inte grottat ner mig så mycket i det.

Har du själv haft förföljare efter dig?

– Nej. Jag får lite märkliga brev och sms ibland men inte på det sättet.

När vi ser några av Göteborgs kända landmärken viskar taxichauffören till fotograf Jonas Lindkvist där framme:

– Är hon känd, eller?

Charlotte Kalla önskar att det oftare var så. Om det gick att byta till tiden då hon var okänd – då skulle hon göra det.

Samtidigt vet Charlotte Kalla att kändisskapet är med och finansierar hennes satsning. Hon vet att den status hon nu bygger upp under sin skidkarriär, det kontaktnät hon skapar genom sina sponsorer kan vara bryggan in i nästa yrke.

– Jag är i slutet av min karriär men jag ser det inte som slutet på de här samarbetena. Att vara iväg på en sån här dag öppnar upp ofantligt mycket för den dag jag slutar åka skidor.

Olle Håkanson är med och bygger den bryggan. Han är grundare och partner på sponsorbyrån Håkanson United. Den förre basketstjärnan blev positivt överraskad när Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson ringde och undrade om de kunde träffas.

Att vara iväg på en sån här dag öppnar upp ofantligt mycket för den dag jag slutar åka skidor.

Kalla har 13 sponsorer och leverantörer. Hennes idé är att sponsorer ska vara ”färre men värre”. Håkanson vill få henne att fundera på vart hon vill med sitt varumärke och kändisskap.

Ett steg är att få Charlotte Kalla att kommunicera mer via sociala medier, eftersom det är där hennes målgrupp är aktiva. Håkanson uppmuntrar henne till enklare kommunikation med sina följare. Han har märkt att det finns ett starkt sug att få lära känna Charlotte närmare.

Charlotte Kalla har börjat bli mer aktiv på Instagram. Hennes relation till sin egen mobiltelefon går att känna igen.

– När jag är bland folk vill jag inte bli påmind om den. När jag är hemma påkallar den uppmärksamheten hela tiden.

– Jag märkte det när vi följde VM-tävlingarna från tv-soffan i Lahtis, hur mycket man satt med mobilen och inte tog in själva sändningen.

Hur gör du annars för att leva i nuet när så mycket handlar om att vara bra i några tävlingar under några få dagar, 900 träningstimmar för tre tävlingstimmar i OS?

– Det handlar om att undvika spekulationer och ältande i det som har varit, det kan vara det som sabbar mest. Dels för att det skapar oro inför det som kommer men ännu mer ”det jag har gjort fram till nu, är det tillräckligt?”

– För mig är det viktigt att utvärdera och sedan gå vidare. Det är som inget ändamål i sig om jag gör alla de här träningstimmarna bara för att bocka av.

Den här morgonen börjar med att hon kommer springande när klockan är åtta.

Foto: Jonas Lindkvist

Morgondimman håller på att lätta över Sidsjön i Sundsvall. Ett kompisgäng cyklar till skolan, en man rastar hunden. Det är rått i luften. Kalla har valt att bara ha t-shirt, det är inte sista gången den här dagen hon ska ha svårt att välja kläder.

Hon verkar lycklig och harmonisk, ser ut att trivas på jobbet.

En som jobbat klart på den här nivån är Johan Olsson. Han bor med familjen ett par hundra meter från Charlotte Kalla. En budbil lastar av en studsmatta när vi tittar förbi och säger hej.

När Kalla byter utrustning visar hon stavar med dämpning för att skona kroppen. När hon åker utför visar hastighetsmätaren i vår bil 45 kilometer i timmen.

Hon försöker att trycka på i några av uppförsbackarna. Hon vet hur det kan kännas. Vet hur det kommer att kännas.

Hon är inte där än och det är frustrerande men någonstans måste man börja. Hon bygger vidare på den fysiska basen och de tekniska detaljerna.

Vad tänker hon på under alla ensamma träningstimmar? I dag funderar hon på schemat för resten av dagen. Ofta går träningen åt att tänka på planering.

Det är ingen slump att hennes psykolog Thomas Nilsson skickade ett sms med texten:

”I går och i morgon var de värsta dagarna.”

– Vad är det nu som hänt tänkte jag. Det var en påminnelse att leva i nuet, berättar Charlotte senare.

Tar man rygg på Kalla får man ta del av hennes omtänksamhet. Jag och Jonas Lindkvist ska vara med men inte finnas där. Flugor på väggen. Vi försöker smyga undan, men hon presenterar oss för folk, vill få oss att kännas oss bekväma. Vi ber henne att låta bli, vi ska ju bara observera.

Två andra saker om man ska hänga på henne: Man måste vara ute i tid och ha split vision.

Foto: Jonas Lindkvist

På flygplatsen i Sundsvall väntar vi under bilden där hon gör reklam för staden. Det finns en ingång vi inte känner till, Charlotte tar den, hon tror att vi passerat säkerhetskontrollen. Jag och Jonas är nära att missa planet.

Charlotte Kalla tittar sällan ut när planet lyfter, börjar istället fixa med annat. På väg mot landningen är hon mer avkopplad och nu ser hon en fin inflygning mot Arlanda. Mannen bredvid har sovit på vägen.

Redan på landningsplattan känner hon den svenska sommarvärmen för första gången i år och är glad för att hon valde en tunn, blå sommarblus.

Efter ett snabbt telefonmöte väntar hon vid gate 39 i Arlandas inrikesterminal. En banan fyller på depåer. Folk fotar Charlotte i smyg utan att hon ser det.

När hon hade slagit igenom märkte hon ofta inte att folk tittade på henne. Nu stör det henne mer. Kommentarerna hon kan få när hon lägger upp mat på tallriken vid en lunchbuffé, folk som kan bryta in mitt i ett kompissnack och de där bilderna som tas utan att fråga. Det har blivit en vana men det stör henne likväl.

– Under lägret i Saxnäs var det en kvinna som satt två bord ifrån och tog en bild. Då blev jag less. ”Du får gärna ta en bild om du frågar men du ska fasen inte göra det i smyg”. Sånt känns inkräktande på integriteten.

ÅF är ett ingenjörs- och konsultföretag. Företagets vd Jonas Gustavsson drömde om att bli skidåkare, det blev han inte men nu får han äta middag med en av världens bästa.

Foto: Jonas Lindkvist

Företaget är huvudsponsor för Göteborgs-varvet och Kallas största sponsor. Det är därför hon är här. Minglar, äter en vegetarisk buffé och har utsikt över stan. Hon intervjuas på scen som sista par ut med företagets andra affischnamn, den förra friidrottaren Sanna Kallur.

Bästa minne från Göteborg?

– När jag var här och spelade Göteborg basketball festival, säger Kalla.

Det sägs att det är fri sittning till buffén men det finns ju undantag. Vd:n har Kalla och Kallur till bords.

Charlotte Kalla är själv vd för Charlotte Kalla AB.

Gillar du att vara chef?

– Jag tycker att det är spännande att bygga relationer, att få kommunikationen att fungera.

– Det var mer skrämmande förut. Det är ett himla stort ansvar. Att jag har Magnus som avlönad, det har växt fram och han har var varit tydlig: ”Det är du som är chef. Du måste berätta vad du förväntar dig av mig.”

– Det där tyckte jag kändes jätteobehagligt i början. ”Men Gud, jag är ingen chef. Jag vill bara göra det jag tycker om. Nu är det för mycket allvar.” Det där var ett jätteviktigt steg och en bra erfarenhet in mot beslutet ifjol.

När du gick in i satsningen att träna på egen hand. Vad var de stora bitarna att lösa?

– En del nytt var bara att sätta sig in i att boka hotell och resor men jag är jättetacksam för att jag har hjälp av Skidförbundet där, jag kan boka med deras villkor. Allt är mer sårbart när vi är en liten grupp.

– Inför första lägret blev jag sjuk. I det läget, att fortsätta att tänka på vad som är bäst för mig, när flera andra personer är inblandade och vi tvingade att skjuta på lägret, det var rätt utmanande. Ett sånt ansvar hade jag inte behövt tänka på tidigare.

Hur lägger du upp budgeten?

– Magnus är en otroligt viktig kugge i det. Han sköter bokningarna i större utsträckning i år och har hand om budgeten. Han har mycket erfarenhet från förbundskaptensjobbet. Men det är hela tiden hos mig besluten ligger.

Vad satsningen kostar vill Charlotte Kalla inte säga. Hon konstaterar bara att det är hon som betalar.

14 timmar efter att vi tog dagens första bilder tar Göteborgs-Posten en utomhusbild på henne. Invigningskvällen för Göteborgs-varvet är över. Det luktar försommar.

Foto: Jonas Lindkvist

Nästa morgon har hon sagt att hon ska ut och springa klockan åtta. Vi ska mötas fem i. Åtta i åtta dyker hon upp. Pigg och startklar.

På andra sidan gatan gör Miss Li reklam för att dra folk till Liseberg. Charlotte Kalla drar iväg mot Skatås, landslagskompisen Hanna Falk har tipsat henne. Vi cyklar efter.

Hon möter folk i morgonrusningen som tittar till, går vidare ett par meter, stannar upp och vänder sig om. Var inte det där…?

Vid en ÅF-monter inne i mässan finns Kallur personligen och på stor bild, men det är Kalla flest vill prata och ta selfies med under nummerlappsutdelningen.

Det är talande. Med tanke på Kallas kändisskap är hennes ansikte allt annat än sönderslitet i PR-sammanhang.

Charlotte Kalla tittar fokuserat och lyssnar koncentrerat på beundrarna som pratar. Hon är liten nog att smyga undan i en folkmängd. Hon har utstrålning som får henne att sticka ut bland folk.

Skidälskaren Lars-Gunnar Larsson ser lätt vimmelkantig ut när hans fru Kerstin tagit en bild på honom och Charlotte.

– Jag har väl nästan sett alla hennes lopp som visats. Man gläds med henne när hon är glad och blir ledsen när hon är arg.

– Och i vintras när staven gick av. Faaaan, alltså.

Charlotte Kalla sade för ett dygn sedan att hon trodde att hon skulle vara trött när de här dagarna var över. Att hon kan vara supersocial men att hon troligen skulle behöva vara ensam efter alla intryck, möten och samtal.

Nu verkar det inte alls så. Vi skiljs åt i slutet av Kallas insats vid nummerlappsutdelningen. Ögonen ser ut som efter ett bra skidlopp.

– I eftermiddag ska jag köra ett pass på gymmet. Jag har kollat in det på hotellet. Det blir bra.