Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vem-far-bragdguldet-2019/

Sport

Tove Alexandersson får Bragdguldet 2019: ”Känns jättehäftigt”

03:39. Tove Alexandersson får Bragdguldet 2019.

Tove Alexandersson är vinnare av Bragdguldet 2019. 

27-åringen, som vunnit fem VM-guld i orientering och skidorientering under året, var sprudlande glad när hon fanns med på länk under tisdagens prisutdelning. 

– Det känns jättehäftigt, säger hon. 

Idrottsåret 2019 har bestått av en mängd bragder där Tove Alexanderssons fem VM-guld stack ut mest av allt, enligt juryn. 

”För glimrande guldregn i en serie bragder med total kontroll i avgörande lägen”, löd motiveringen. 

– Det har varit ett av de tuffaste åren som jag har varit med, säger juryns sekreterare Anders Lindblad, som är sportkrönikör på Svenska dagbladet. 

Tove Alexandersson fanns inte på plats vid prisutdelningen. Hon gör just nu en satsning på skidalpinism, som är en sport där du på skidor tar dig runt en bana i bergen, och befinner sig därför i Alperna för att träna inför vinterns säsong. 

– Det är fantastiskt väder här nere och det blir nog en till tur i eftermiddag. Det är så jag får fira, säger Tove Alexandersson som var märkbart glad över att få ta emot priset. 

– Det känns jättehäftigt, verkligen, säger hon. 

Tove Alexandersson har varit en av förhandsfavoriterna att ta hem priset de senaste åren, men fått se sig slagen. Och 27-åringen är glad att hennes prestationer äntligen nådde hela vägen fram. 

– Det är väldigt hård konkurrens. Det har det varit varje år och det känns väldigt häftigt att vinna i år. Jag vill tacka, framför allt min familj som alltid stöttat mig, och alla de som kommer och hejar, säger hon. 

Tove Alexanderssons 2019 har varit glimrande. Vid orienterings-VM vann hon tre VM-guld på lika många distanser. Dessutom tog Alexandersson hem åtta av nio världscuplopp under säsongen. 

Lägg därtill att hon under 2019 vann två VM-guld i skidorientering. 

– Hon är grym på det hon tar sig an, men det var inget enkelt val, säger Anders Lindblad. 

Vad är det som varit så tufft? 

– Många var väldigt bra, men ingen som gjort den exceptionella bragden i år. Daniel Ståhls VM-guld var starkt och även Mathias Falcks VM-silver var långt fram i diskussionerna. Hade han vunnit VM-guld hade han varit given vinnare hos oss. 

Jurymedlemmen David Lega vittnar precis som Lindblad om att diskussionerna fram till vinnaren varit intensiva. 

– Det är alltid svårt när vi diskuterar i juryn. Här ändrar man sig några gånger och lyssnar på andra. Folk slåss inte bara för sina kandidater utan försöker få en helhetsbild över idrotten i stort, säger han. 

Anders Lindblad tror att Alexanderssons bragdguld kan innebära ett lyft för orienteringen i stort. 

– Det är en folksport i Sverige som jättemånga håller på med. Det är en häftig sport och en ny utmaning i varje lopp. Jag tror att det här kan innebära ett lyft för sporten, säger han och fortsätter:

– Tove har varit jättebra, men inte synts så mycket i media. Hon har varit nära på Bragdguldet och Jerringpriset och nu kanske folk får upp ögonen ännu mer för orientering. 

Senast en orienterare vann Bragdguldet var 1981 då Annichen Kringstad vann utmärkelsen.

Johan Esk: Alexandersson är de dåliga samvetenas val