Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vem-kan-stoppa-stina-nilsson/

Sport

Vem kan stoppa Stina Nilsson?

Stina Nilsson siktar på fjärde raka segern i lördagens stadssprint i tyska Dresden.
Stina Nilsson siktar på fjärde raka segern i lördagens stadssprint i tyska Dresden. Foto: Terje Pedersen/TT

Det finns en fråga alla ställer sig inför sprinten i Dresden. Hur ska Stina Nilsson stoppas? Den svenska sprintstjärnan var överlägsen i sprintloppen i Tour de Ski och på lördag kan Nilsson ta fjärde raka segern.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Efter en lite trög start med en sjätteplats i världscupspremiären i Ruka den 24 november och en andraplats i Lillehammer veckan efter visar Stina Nilsson alla ryggen.

När den svenska sprintstjärnan vann i Davos i mitten av december var det början på en sällan skådad utskåpning där övriga åkare framstår som statister.

Nilsson vann visserligen inte prologen i Toblach men efter det har den svenska OS-mästarinnan vunnit allt, prolog, kvarts- och semifinaler och inte minst finalerna i helt överlägsen stil.

Under Tour de Ski vann Nilsson i Toblach med hela tre sekunder före Ida Ingemarsdotter. I Val Müstair fick tvåan, amerikanskan Sophie Caldwell, se sig slagen med 2,27 sekunder.

Frågan är vem som kan stoppa Stina?

– Det är väl en annan svenska, säger landslagschefen Rikard Grip med ett skratt. Vi har ett väldigt starkt lag men det finns många andra duktiga åkare som gärna vill vinna.

Stina Nilsson har som mest vunnit fyra raka sprintlopp, den sviten inledde hon 18 februari 2017 i Otepää och följde upp med segrar i Drammen 8 mars, Québec 17 mars och Ruka 24 november.

Sviten tog slut 2 december 2017 då hemmafavoriten Majken Caspersen Falla tog hem sprinten i Lillehammer i ett lopp där Nilsson slutade femma. 

Den här säsongen har norskan, som vann OS 2014 och VM 2017, missat pallen i samtliga fem sprintlopp och hon riskerar att för första gången sedan 2013 missa pallen för sjätte gången i rad.

Grip vill inte tro att Stina Nilsson är i form för tidigt, VM-sprinten avgörs 21 februari.

– Det ska man inte vara orolig för, hon ligger där hon ska enligt träningsplanen. Man ska nog kunna knuffa lite till på det, det känns absolut inte oroande, säger Grip.

Banan är dragen mitt i Dresden och avgörs intill floden Elbe. 

– Stina har varit i väldigt fint slag och gjort tre väldigt bra lopp. Men nu handlar det om en stadssprint med lite andra förutsättningar.

I fjol vann Sverige dubbelt med Hanna Falk som etta och Maja Dahlqvist som tvåa, Anna Dyvik slutade femma och Stina Nilsson sexa.

– Hanna och Maja har ju inlett den här säsongen bra, det ser positivt ut för deras räkning också.

Falk, Dahlqvist och Nilsson finns på startlinjen i år också, nu tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Jonna Sundling och Evelina Settlin.

Samtliga sex åkare har varit i final i någon av säsongens fem fristilssprintar. Sprinttotalen leds av Stina Nilsson, medan Ida Ingemarsdotter ligger fyra och Maja Dahlqvist femma.

Noterbart är att ingen norsk kvinnlig sprintåkare ännu har lyckats sno åt sig en pallplats.

På herrsidan är förväntningarna betydligt lägre. I fjol kom Emil Jönsson, som slutade i landslaget inför den här säsongen, femma. 

– Jag hoppas att vi ska kunna ha tre, fyra killar som går vidare från prologen. Martin Bergström kvalade bra och tog sig vidare i Davos, han gjorde det bra och tog sig till semifinal i Skandinaviska cupen i helgen, säger Grip.

På söndag avgörs lagsprinten där Sverige ställer upp med två lag vilket betyder att bara fyra av åkarna får chansen.

– Vilka som får åka bestämmer vi efter lördagens sprint, säger Grip.

Läs mer: Guide: Skid-VM i Seefeld startar 20 februari