Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/verkligen-en-speciell-situation-utan-hedvig/

Sport

”Verkligen en speciell situation utan Hedvig”

Rosengårdsmålvakten Zecira Musovic kan få stå sin första tävlingslandskamp.
Rosengårdsmålvakten Zecira Musovic kan få stå sin första tävlingslandskamp. Foto: Adam Ihse/TT

En målvakt ska spela sin första tävlingslandskamp i karriären.

Blir det Zecira Musovic, 24, eller Jennifer Falk, 27, som ersätter Hedvig Lindahl i EM-kvalet mot Ungern?

– Jag har vuxit som målvakt, säger Musovic.

– Jag är redo för det, säger Falk.

TT Text

De svarta munskydden som spelarna bar på väg ut på träningsplanen var en ovanlig syn, liksom de rejält tilltagna säkerhetsavstånden till journalisterna. I övrigt var nästan allt sig likt när fotbollslandslaget på måndagen samlades för första gången sedan Algarve Cup i mars.

Men något saknades på Kamratgården i Göteborg. Eller någon, rättare sagt.

– Det är en speciell situation. Vi är vana vid att Hedvig har haft förstaplatsen väldigt länge, så det är verkligen speciellt, säger Rosengårdsmålvakten Zecira Musovic.

Hedvig Lindahl har vaktat Sveriges mål i varje tävlingsmatch sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten 2017. Men nu saknas 37-åringen på grund av en knäskada, vilket väcker frågan:

Vem ska ersätta Lindahl när hon lägger av? Och på kortare sikt: Vem ska ersätta henne i EM-kvalet hemma mot Ungern på torsdag?

– Man tycker alltid synd om den spelaren som drabbas, men man är också oerhört snabb på att tänka konstruktivt ”hur gör vi nu?”, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Det står alltid någon och vill ersätta.

Göteborgs Jennifer Falk gjorde A-landslagsdebut så sent som i våras men säger att hon är redo för Ungern.
Göteborgs Jennifer Falk gjorde A-landslagsdebut så sent som i våras men säger att hon är redo för Ungern. Foto: Adam Ihse/TT

Sent inkallade Emma Holmgren får ursäkta, det är Musovic och Göteborgs Jennifer Falk som gör upp om att fylla luckan efter Lindahl.

Och även om de inte är några duvungar i A-landslaget – Falk togs ut för första gången 2016 och Musovic har varit med sedan 2017 – har faktiskt ingen av dem spelat någon tävlingslandskamp. Musovic har gjort tre landskamper (3–0 Ryssland, 0–1 Italien och 0–1 Tyskland) medan Falk gjorde sin A-landslagsdebut så sent som i Algarve Cup i våras (1–2 Danmark).

– Det var jätteroligt, och nu känner jag att det är skönt att ha den gjord, säger Falk.

27-åringen är Göteborgs givna förstaval och har gjort en väldigt bra säsong hittills. På 15 matcher har hon hållit nollan nio gånger och bara släppt in åtta mål.

Varför ska du starta mot Ungern?

– Jag tycker att jag har gjort det bra hittills i år och jag känner att jag är redo för det, säger Falk.

Men Musovic har faktiskt ännu bättre statistik, om än marginellt. Hennes Rosengård toppar tabellen, hon har också nio nollor i bagaget och har dessutom släppt in ett mål färre än Falk.

Varför ska du starta mot Ungern?

– Jag tycker att jag har gjort bra prestationer i Rosengård, jag har vuxit som målvakt och tagit kliv, inte minst i luftspelet, säger Musovic.

Förbundskapten Peter Gerhardsson har nästan bestämt sig för vilken målvakt som han väljer.
Förbundskapten Peter Gerhardsson har nästan bestämt sig för vilken målvakt som han väljer. Foto: Adam Ihse/TT

Peter Gerhardsson avslöjar inte vem han tänker satsa på mot Ungern – eller i bortamatchen mot Island fem dagar senare – men tonar ner att det skulle handla om ett tronskifte, att det är nu Hedvig Lindahls arvtagare ska utses.

– Vi tänker inte att det är någon som ska ta över, vi tänker bara att vi ska ha en uttagning till matchen mot Ungern, och då kommer en av dem stå. Vem det blir får ni veta på torsdag. Och om det blir samma mot Island, det får vi se, säger Gerhardsson.

– Men Hedvig har ju stått alla kvalmatcher under min ledning, och även alla matcher på VM, så någon av målvakterna kommer att få göra debut. Och alla spelare som kan få göra debut längtar och ser fram emot det. Den energin och den glädjen, den kan jag känna.

Har du bestämt dig?

– Inte riktigt.

Men nästan?

– Ja, det lutar åt någon.

Läs mer:

Allt inför EM-kvalet – flera svenska stjärnor skadade

Hopp om spel för Blackstenius – trots allt

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt