Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Veteranduell i bandyns SM-final

De är med sina 41 år SM-finalens veteraner och har båda nummer 13 på tröjan – två av svensk bandys största genom tiderna. Mötet mellan Villas assisterande spelande tränare Magnus Muhrén och Västerås målvakt Andreas Bergwall blir en glödhet duell i SM-finalen.

”Bergwall är en fantastisk målvakt, men han vinner inte alla matcher han spelar”, säger Magnus Muhrén som gjorde comeback i november och som nu jagar sitt sjätte SM-guld i sin tionde final.

Andreas Bergwall har fyra SM-guld och har spelat åtta finaler. Han och Magnus Muhrén lärde känna varandra redan i pojklandslaget och har vunnit tre VM-guld tillsammans.

– ”Murren” är inte lika bra som när han var som bäst. Men med klubba och boll är han lika vass som alltid. Fysiskt orkar han inte lika mycket. Inte så konstigt med tanke på att höll sig borta i ett år, säger Andreas Bergwall.

Att Västerås och Villa möts i final är ingen sensation. Det är inte heller överraskande att Andreas Bergwall är med.

– Jag tycker fortfarande det är fantastiskt kul att spela bandy och håller kroppen och att jag känner att den svarar bra inför framtiden finns det ytterligare något år kvar, säger Västerås målvaktsgigant.

Däremot är det en skräll att anfallare Magnus Muhrén finns på isen i SM-finalen. Den aktiva karriären tog egentligen slut efter Sandvikens SM-guld 2014.

– Jag hade alls inte räknat med att vara med som spelare. Men jag hade hoppats att vara en del av finalen som ledare. Men så blev det skador i truppen. Klart att det nu känns lite speciellt och jag är lite spänd. Men det ska man också vara när det är viktiga matcher, säger ”Murren”.

Andreas Bergwall blev inte speciellt förvånad över att Magnus Muhrén snörde på sig skridskorna igen.

– Tänker man lite större är jag det inte. Det är en ju kille som alltid varit lite lurig. Men i slutändan handlade det trots allt om Villas skadeproblem som låg bakom comebacken, säger Andreas Bergwall, som har närmare 200 landskamper och sex VM-guld.

Magnus Muhrén är även han en av de bästa svenska spelarna någonsin. På meritlistan finns fem SM-guld, fyra VM-guld, 88 A-landskamper och han har dessutom varit utlandsproffs i tre ryska klubbar.

Under året har han ingått Villa Lidköpings ledarstab – som assisterande tränare – men hoppade in som spelare i slutet av säsongen, gjorde mål i comebacken mot Broberg och har nu inklusive kvart- och semifinaler spelat tio matcher och levererat sex mål och sex målpass.

Han ser fram mot finalen och mötet med Andreas Bergwall. Deras vägar korsades redan i pojklandslaget för 25 år sedan.

– Jag har mött honom många gånger i min karriär och i ett par SM-finaler. Vi känner varandra mycket bra. Bergwall är en väldigt bra målvakt och kompis, men han vinner inte alla matcher han spelar, säger Muhrén och fortsätter:

– Andreas är en tuff motståndare, precis som hela VSK.

Hur gör man mål på honom?

– Det får du se på lördag, men han släppte in en hel del bollar mot Sandviken i semifinalen så det ska nog inte vara helt omöjligt att göra en del på honom, säger Muhrén.

Till skillnad mot Västerås har Villa aldrig vunnit SM-guld. Efter tre finalförluster kan det äntligen vara dags för västgötarna.

– Trycket är enormt i Lidköping och vi har haft ett fantastiskt stöd under säsongen. Nu har både vi spelare och fansen fått vittring på guldet, säger Muhrén.

Västerås SK är i en annan situation och jagar sitt 20:e guld.

– Det är siffra som är rätt häftig att jobba emot, två stjärnor på tröjan. Men det är inget ok vi behöver bära. Det är mer en sporre för klubben att nå dit. Villa känner mer press att vinna, säger Bergwall som gjort en bra säsong.

– Förutom ett par matcher mot Sandviken i semi där jag kände att jag borde ha klarat ett par bollar. Men när det rann i väg brydde jag mig heller inte så mycket.

Muhrén och Bergwall är finalens äldsta spelare med sina 41 år.

Villas ”playing manager” (ett finare ord för assisterande tränare som Muhrén själv säger) vill vara kvar även nästa säsong.

– Jag känner att jag fått gehör för mina tankar och idéer om hur vi ska spela bandy. Jag vill förlänga och jag har fått de signalerna från Villa också, men nu har vi lagt den diskussionen åt sidan och fokuserar bara på SM-finalen.

Andreas Bergwall:

– Jag tycker fortfarande det är kul med bandy och är motiverad. Så länge kroppen håller kör jag vidare.