Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 23:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/veteraner-petas-i-handbollens-os-kval/

Sport

Veteraner petas i handbollens OS-kval

Nathalie Hagman är inte uttagen till OS-kvalet.
Nathalie Hagman är inte uttagen till OS-kvalet. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Storstjärnan Isabelle ”Bella” Gulldén har tackat för sig i landslaget.

Förbundskaptenen Tomas Axnér bjöd ändå på överraskningar när truppen till OS-kvalet togs ut.

De båda veteranerna Nathalie Hagman och Filippa Idéhn har petats när vägen mot Tokyo påbörjas.

TT Text

Efter den avslutande förlusten mot Frankrike i handbolls-EM i danska Herning i mitten av december i fjol lämnade storstjärnan Isabelle ”Bella” Gulldén beskedet att hon har gjort sitt i landslaget efter 15 internationella mästerskap och 224 A-landskamper.

Mästerskapet i Danmark var Tomas Axnérs första som förbundskapten och det slutade med en elfteplats – Sveriges sämsta EM-placering sedan 2004.

Nu ska Axnér leda Sverige mot ett fjärde raka OS och i kvalet den 19–21 mars väntar kvalspel mot hemmalaget Spanien, Argentina och Senegal. De två främsta är kvalificerade till OS i Tokyo i sommar.

En överraskning när kvaltruppen presenterades var att målvakten Filipa Idéhn och kantspelaren Nathalie Hagman petades. Idéhn och Hagman har gjort åtta respektive nio internationella mästerskap.

– Filippa har alla möjligheter att ta sig tillbaka. Dörren är inte stängd för henne, säger Axnér under presentationen av truppen.

På högersex har Emma Fernis, Thüringer, tagit plats i stället för Hagman.

– Det är en position med tuff konkurrens, säger Axnér.

Två spelare som är tillbaka i landslaget är målvakten Johanna Bundsen och niometersspelaren Johanna Westberg. En debutant återfinns i Jenny Carlson, som spelar i danska Holstebro.

Sverige spelar OS-kvalet i Llíria, nordväst om Valencia. Spelarna samlas direkt i Valencia den 15 mars och måste ha ett negativt PCR-test för att komma in i landet.

– Just nu vet vi inte exakt hur bubbelkonceptet kommer att se ut. Vi har inte fått alla riktlinjer från Internationella handbollsförbundet ännu, säger landslagschefen Hanna Fogelström.

Spanien står för motståndet i den första matchen. På lördagen ställs Sverige mot Argentina innan kvalet avslutas på söndagen mot Senegal.

Ämnen i artikeln

Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt