Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-24 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/veteranernas-sista-strid-tror-det-har-starker-oss/

SPORT

Veteranernas sista strid: ”Tror det här stärker oss”

Bild 1 av 2 Sebastian Larsson.
Foto: Erik Simander/TT
Bild 2 av 2 Marcus Berg.
Foto: Erik Simander/TT

Det är sista mästerskapet med gänget. Veteranerna Sebastian Larsson och Marcus Berg tänker inte låta den störda uppladdningen förstöra avslutningen i landslaget.

– Jag tror att det här kan stärka oss, säger Larsson.

Det började en februarikväll 2008 med en mållös träningslandskamp borta mot Turkiet.

Det kommer att sluta med ett EM-slutspel 13 år senare.

Sebastian Larsson och Marcus Berg debuterade i samma landskamp och om inget oförutsett inträffar gör de även sorti tillsammans.

34-årige Berg deklarerade redan 2019 att EM 2020 skulle bli hans sista mästerskap och den uppskjutna turneringen har inte ändrat på det beslutet.

Två år äldre Larsson ser också slutet.

– Allting talar väl för att det här är mitt sista mästerskap, säger han och låter samtidigt som han håller en liten dörr öppen.

Det blir en minst sagt speciellt avslutning – det stor klart redan när Uefa beslutade om spelplatser över hela Europa. Sedan kom coronaviruset och nu har det letat sig in i den svenska EM-truppen.

Larsson säger att beskedet att både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg smittats riktar fokus åt ett annat håll, men att det nu gäller att åter rikta in fokuset på det som spelarna är här för att göra.

Han utesluter inte att motgången kan lyfta laget.

– Det tror jag. Man kan välja att se allt på olika sätt. Gör vi allt vi kan för att det (smittan) ska stanna här, då tror jag absolut att det kan göra oss starkare, säger Larsson och förklarar att truppen försöker stötta Kulusevski så gott det går.

Han är djupt besviken över att det skrivits hatiska kommentarer mot Kulusevski på sociala medier.

– Det är svårt att veta vad man ska säga. Jag tycker att folk måste kunna hållas ansvariga för det de säger på nätet. Jag har svårt att se att de skulle säga det här på stan. Det är bedrövligt att man inte kommer någonstans med det, säger Larsson.

Efter 129 matcher i blågults tjänst ligger han femma i statistiken över flest A-landskamper. Med ett lyckat svenskt EM-slutspel skulle AIK-spelaren kunna passera både Kim Källström (131) och Andreas Isaksson (133) och bara ha Anders Svensson (148) och Thomas Ravelli (143) framför sig.

Marcus Bergs 86 landskamper har gett 24 mål. Han fyller gärna på i den kolumnen de närmaste veckorna. Mycket talar för att Torsbykillen får starta EM-premiären mot Spanien på måndag tillsammans med Alexander Isak eller Robin Quaison.

– Jag bygger de här dagarna som att jag kommer spela. Gör jag inte det kommer jag stötta laget, säger Berg, som efter EM stannar blir kvar i Göteborg.

IFK Göteborg blir hans nygamla klubb. Berg sade att han följt laget under våren, att han och att man kunnat önska sig en större poängskörd. Han har också noterat att Blåvitt fått en ny tränare, men förklarar att han försöker skärma av allsvenskan just nu.

Nu är det EM som gäller och avslutningen på 13 års landslagsspel.

Höjdpunkten på den blågula karriären är densamma för båda veteranerna.

– Playoffmatcherna mot Italien, säger Berg.

– Samma här, säger Larsson och konstaterar att känslan efter matchen som tog Sverige till VM överträffar allt.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt