Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vettel-ryktas-lamna-ferrari/

Sport

Bekräftat: Vettel lämnar Ferrari

Förhandlingarna mellan Ferrari och Sebastian Vettel har strandat och föraren lämnar stallet efter säsongen.
Förhandlingarna mellan Ferrari och Sebastian Vettel har strandat och föraren lämnar stallet efter säsongen. Foto: Pixathlon/Shutterstock

Sebastian Vettel lämnar Ferrari efter årets säsong.

Vad den fyrfaldiga formel 1-världsmästaren ska göra därefter är oklart.

– Det som har hänt de senaste månaderna har fått många av oss att fundera på vad som är viktigast i livet, säger Vettel i ett uttalande. 

TT Text

Efter fem år med det mest mytomspunna stallet i formel 1 blir det ingen fortsättning för Sebastian Vettel i Ferrari efter 2020. Beslutet sägs vara gemensamt, men kommer efter en lång kontraktsförhandling där parterna uppges ha stått långt från varandra.

– Stallet och jag har kommit fram till att vi inte vill fortsätta tillsammans efter den här säsongen. Ekonomi har inte spelat någon roll i detta gemensamma beslut. Det är inte något som påverkar mig när jag fattar viktiga beslut och så kommer det aldrig att vara, säger Vettel i uttalandet.

– Det var inget lätt beslut att komma fram till, med tanke på Sebastians värde som förare och person, säger Ferrarichefen Mattia Binotto i uttalandet.

Vettel står därmed utan kontrakt för 2021 och det är oklart om han ens fortsätter i formel 1. Coronapandemin har inneburit ett ekonomiskt dråpslag mot bilsportens kungaklass och det finns få lediga platser bland toppstallen.

– För min egen del tänker jag ta lite tid och fundera på vad som verkligen är viktigt när det handlar om min framtid, säger 32-årige Vettel.

Årets säsong fick avbrytas bara dagar före premiärloppet i Melbourne i mars på grund av coronapandemin och det är oklart när nästa grand prix kan köras även om planer finns för ett lopp i Österrike i början av juli.

Tyske Vettel slog sig in i formel 1 i slutet av 00-talet och tog sina fyra raka VM-titlar – 2010-2013 – för Red Bull-stallet innan han kom till Ferrari inför 2015 års säsong.

Han vann 14 lopp i den röda italienska bilen, men blev i fjol utmanad av nye stallkamraten Charles Leclerc som vann två lopp, medan Vettel hade ett tufft år. Den unge monegasken ses som Ferraris framtidslöfte.

Läs mer:

Formel 1 planerar att starta i juli – utan publik

F1-stjärnan Hamilton gillar coronavilan