Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-24 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vi-maste-hamta-vrede-fran-forlusten-mot-sverige/

SPORT

”Vi måste hämta vrede från förlusten mot Sverige”

Italiensk besvikelse efter VM-playoff-förlusten mot Sverige. En förlust som sitter djupt men som startade en revolution inom fotbollen.
Italiensk besvikelse efter VM-playoff-förlusten mot Sverige. En förlust som sitter djupt men som startade en revolution inom fotbollen. Foto: Luca Bruno/AP

När Sverige slog ut Italien i VM-playoff för tre år sedan sjönk det italienska landslaget till absoluta botten.

Reaktionen blev en modernisering av både förbundsledningen och fotbollen.

I sommar ska Roberto Mancinis lilla kulturella revolution ge resultat.

Det stod 0–0 i andra halvlek på San Siro, resultatet skulle innebära att Sverige gick till VM men inte Italien. Då bad en ledare i det italienska teamet mittfältaren Daniele De Rossi att värma upp. Romaren blev upprörd.

– Vad fan ska jag in för? Vi ska inte spela lika, vi behöver vinna, syntes han säga på tv-bilderna.

Italien gjorde inga mål i matchen, och VM-playoff-förlusten blev den lägsta punkten, kanske någonsin, för italiensk landslagsfotboll.

Ett par dagar senare berättade den svenske backen Mikael Lustig för fotbollspodden Tutto Balutto om hur Daniele De Rossi efteråt hade kommit in i Sveriges spelarbuss, bett om ursäkt för att han hade betett sig osportsligt under den första, griniga matchen i Stockholm som Sverige hade vunnit, och gratulerat till en välförtjänt VM-plats.

Det var De Rossis sista match i landslaget, och den värdighet Romakaptenen visade upp stack ut.

Efter matchen vägrade förbundskaptenen Giampiero Ventura att avgå, med motiveringen att han inte var den ende ansvarige. Två dagar senare fick han sparken.

Den 74-årige förbundsordföranden Carlo Tavecchio, som bland annat hade varit avstängd av Fifa för rasism, hade blivit omvald bara några månader tidigare. Men även han tvingades motvilligt bort efter några stormiga dagar.

Playoff-förlusten är ingenting som kommer glömmas bort i första hand i Italien.

För ett par månader sedan ställde tv-kanalen Rai frågan till den italienske backen Leonardo Bonucci. Gör förlusten mot Sverige fortfarande ont?

Han svarade:

– Ja, absolut. Det är ett sår som kommer att finnas kvar. Det är därifrån som vi måste hämta vreden och hungern för att kunna återerövra det som Italien förtjänar.

Ledningen både i landslaget och förbundet byttes ut efter Sverigematcherna, och på tre år har förbundskaptenen Roberto Mancini reformerat Italien. ”Gli azzurri” vann alla de tio matcherna i EM-kvalet, någonting som aldrig hänt förut.

Vad är det då för Italien som kommer till EM?

Italiensk fotboll har en imponerande historia, men på senare tid har landet knappast varit drivande i den taktiska utvecklingen av sporten.

Samtidigt har Pep Guardiolas och Jürgen Klopps typ av fotboll varit i ropet, varianter av ett offensivt och intensivt spel där man vill dominera matcherna och pressa högt, som har några av sina rötter i Italien och Arrigo Sacchis nydanande fotboll i Milan i början av -90-talet.

Och Arrigo Sacchi är en person som gillar det som Roberto Mancini gör med Italiens landslag. I en krönika i Gazzetta dello Sport skrev den gamle tränaren förra året:

”Gli azzurri spelar en offensiv fotboll, som är dominant, med en markant tendens åt äventyrlighet. Det är ovanligt för oss som, med något undantag, alltid har spelat en pessimistisk, försvarsinriktad och taktisk fotboll.”

Som en kontrast till Venturas oklara idéer har Roberto Mancini bit för bit börjat ge Italien en tydlig och modern identitet. Ett spel som med utgångspunkt i uppställningen 4–3–3 bygger på eget bollinnehav. Magasinet Undici kallade det för ”en liten kulturell revolution”, som tar Italien närmare de stora fotbollsnationerna.

Efter att de vunnit de tio EM-kvalmatcherna sade Mancini på en presskonferens:

– När jag presenterade mitt projekt så sade jag till spelarna: ”Vi måste göra någonting annorlunda, vi måste styra matchen, vi måste återerövra bollen högt upp i plan.” Målet var inte att vinna direkt, men vi ville få folk att känna närhet till landslaget igen, och skapa ett vinnande spel, för då skulle resultaten komma som en naturlig konsekvens av det.

– Jag hade väntat mig att det skulle krävas mer tid för att en tydlig och effektiv identitet skulle framträda, men killarna har överraskat mig.

Mancini har utgått från egenskaperna hos de spelare han har att tillgå, och det är ett relativt ungt landslag. Nyckelspelarna på det centrala mittfältet är Paris Saint-Germains Marco Verratti och den nyblivne Champions League-mästaren Jorginho från Chelsea.

Napolianfallaren Lorenzo Insigne, som Daniele De Rossi tyckte skulle bytas in mot Sverige i stället för honom själv men som aldrig fick chansen, har Mancini kallat för ”den minst utbytbara spelaren ” i laget.

Och så är Daniele De Rossi tillbaka. Den här gången som en del i ledarstaben.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt