Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Vi ska komma in som rabieshundar”

”Första halvlek är bra, sedan blir det lite missförstånd och taffliga fel”, säger Markus Olsson.
”Första halvlek är bra, sedan blir det lite missförstånd och taffliga fel”, säger Markus Olsson. Foto: Gudmund Svansson/All Over Press

Till VM i Qatar för ett år sedan var Markus Olsson en av två mästerskapsdebutanter i den svenska truppen. Till EM i har ytterligare fem nya namn kommit in i landslaget.

”Det blir fel några gånger, men det viktigaste är att vi kommer som rabieshundar in på planen”, säger 25-åringen efter 34-28 mot Tjeckien i den första testmatchen på vägen mot EM.

Sedan VM har Markus Olsson både hunnit spela hem ett SM-guld med Kristianstad och byta klubb till danska Skjern. Med 32 landskamper och 77 mål är 25-åringen också plötsligt en spelare för de andra mindre rutinerade niometersspelarna att luta sig mot.

Lukas Nilsson, 19 år, Jesper Konradsson, 21, Philip Stenmalm, 23, Viktor Östlund, 23 och Andreas Cederholm 25 år gör samtliga sitt första mästerskap i Polen.

En utmaning för förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren är att Konradsson är ensam i truppen om att spela mittnia i sitt klubblag.

Inför fullsatta läktare i Kinnarps arena i Jönköping fick han inleda på den positionen, men det var först när Markus Olsson tog över som det blev verklig fart på anfallsspelet. Sverige rann ifrån till 18–11 till publikens jubel.

I andra halvlek dök flera olika spelare upp i den spelfördelande rollen. Stundtals fungerade det bra, andra gånger ledde det till en hel del fel som gav Tjeckien enkla mål. Andra halvlek blev dessutom ganska rörig med mycket byten.

– När inte Konradsson spelar ska vi inte ha någon klar mittnia utan ha lite aktivitet, lite olika spelare som dyker upp där. Några är vana vid att spela så, andra inte alls, det är klart att det är ovant för dem säger Staffan Olsson som var relativt nöjd med matchen.

– Första halvlek är bra, sedan blir det lite missförstånd och taffliga fel. Men vi har tränat 20 minuter på anfallsspel än så länge så det finns mycket att förlåta.

Trots att mycket av försnacket handlade om de nya stjärnorna så var det de ”gamla” som verkligen lyste mot Tjeckien. Högerkanten med kontringsraketerna Niclas Ekberg och Mattias Zachrisson är ett vasst svenskt vapen, liksom knorrmästarna till vänster Fredrik Petersen och Jonas Källman.

De tunga namnen på sex meter Andreas Nilsson, Jesper Nielsen och Tobias Karlsson visade också sin klass liksom målvakterna Mattias Andersson och Mikael Appelgren.

Sverige–Tjeckien, 34–28 (18–11)

Matchens Lirare
Mattias Zachrisson fick bara spela en halvlek men hann med att göra fem mål. Visade fart och stor pondus.

Publikfest
Handbollscupen Hallbybollen pågår i Jönköping och har slagit deltagarrekord. 3.500 handbollsungdomar från turneringen skapade feststämning i Kinnarps arena som var utsåld. 7.200 åskådare var på plats.

Jubilaren
Det sista som hände i första halvlek var att Niklas Ekberg satte en straff fram till 18–11, det var hans 500:e mål i landslaget.

Försvarsspel?
I andra halvlek var det svenska fokuset helt inriktat på att hitta fungerande anfallsvarianter. Bakåt lämnades Mikael Appelgren ofta helt ensam mot kontrande tjeckiska spelare.

Vad händer nu?
I dag, tisdag möter Sverige än en gång Tjeckien, nu i Malmö. 8–10 januari väntar en turnering i Spanien med matcher mot Spanien, Polen och Brasilien. 16 januari 20.45 är det dags för EM-premiär mot Slovenien i polska Wroclaw.

Rättelse 2016-01-04 21:46
Handbolls-EM spelas i Polen, inte Danmark som tidigare angavs.