Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vi-vill-inte-spela-formatch-till-herrarna/

SPORT

”Vi vill inte spela förmatch till herrarna”

Ola Månsson, tränare i det regerande mästarlaget Höör, gillar inte att damernas SM-final avgörs samma dag som herrarnas.
Ola Månsson, tränare i det regerande mästarlaget Höör, gillar inte att damernas SM-final avgörs samma dag som herrarnas. Foto: Björn Lindgren/TT

Toppklubbarna i damhandbollsligan är splittrade över att svenska mästaren koras i en finalmatch.

– Vi vill inte spela förmatch till herrarna, säger Ola Månsson i regerande mästarlaget Höör.

– Vi är inte bortskämda med 10.000 på läktarna, säger Lugitränaren Dragan Brljevic.

I våras välte lilla H65 Höör giganten Sävehof, som vunnit tio av de 13 SM-finaler som spelats sedan formatet med en enda SM-final infördes 2005. Trots detta vill guldtränaren Ola Månsson skrota finalupplägget.

– Det har jag tyckt de senaste 15 åren. Om ett lag slår ett annat lag tre gånger är det laget bättre helt enkelt. Att förlora en match en gång kommer att hända alla lag. Sportsligt är det bättre, säger Månsson.

Ska nuvarande finalformatet behållas vill han se att damerna har en egen finaldag.

– Herrarna är större än vad vi är och då kommer vi lite i skymundan. Vi vill inte spela förmatch när herrarna spelar huvudmatch, säger Ola Månsson.

Dragan Brljevic, tränare för Lugi som slutade tvåa i grundserien i fjol och som spelade final 2012, håller inte med.

– Jag tycker att det här formatet är jättebra. På damsidan är vi inte bortskämda med 3.000-4.000 åskådare när vi spelar hemma. Nu får vi spela inför 10.000 i en stor arena, säger Brljevic.

Nu har dock inte damfinalen spelats inför 10.000 åskådare de senaste åren. I fjol kom endast 5.262 åskådare till Malmö arena – till den efterföljande herrfinalen var siffran 9.876. Den sämsta publiksiffran sedan finalformatet förändrades.

Sävehofstränaren Henrik Signell, som också är förbundskapten för damlandslaget, anser att det bör ske en förändring för att skapa ett större intresse för damhandbollen och ligan i sig.

– Jag tror att det är bättre med en serie över fem matcher. Rent sportsligt är det större chans att bästa laget vinner då. Just nu är vi kanske inte bästa laget, men rent objektivt vill man internationellt ha fram det bästa laget, säger Signell.

Det har de senaste säsongerna funnits en diskussion bland både herrklubbarna och damklubbarna att byta till en matchserie, men i våras röstade båda ligorna för att behålla nuvarande format.

– Inför 2019 finns en arbetsgrupp för att se över det här. Nu är majoriteten positiv att fortsätta som nu, men sedan får vi se, säger Peter Gentzel, vd för Svensk elithandboll.

Denna säsong återvänder SM-finalerna till Göteborg. Den 10 maj 2018 spelas finalen i Scandinavium.

Läs mer: SM-vinnaren Höör favoriter i grundserien

Ämnen i artikeln

Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt