Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Victor Öhling Norberg: ”Jag ville inte åka alls efter Annas olycka”

Victor Öhling Norberg vann torsdagens kval inför världscuptävlingarna i skicross i Idre. På fredagen väntar ytterligare ett kval och i helgen är det tävlingar både lördag och söndag. Ett tufft schema för den skadedrabbade svensken.
Victor Öhling Norberg vann torsdagens kval inför världscuptävlingarna i skicross i Idre. På fredagen väntar ytterligare ett kval och i helgen är det tävlingar både lördag och söndag. Ett tufft schema för den skadedrabbade svensken. Other: Pontus Lundahl/TT

Idre. För ett år sedan åkte Victor Öhling Norberg till Idre för att se om suget efter att åka skicross fanns kvar efter flickvännen Anna Holmlunds svåra krasch i Italien i december 2016. Två månader senare var han världsmästare.

Nu är ”Vön” tillbaka i Idre för att tävla om världscupsegrar – och förbereda sig inför OS.

– Det är väldigt viktigt att ha ett mål för dagen och göra det man tycker om. Det går inte att ta hand om någon om man inte tar hand om sig själv, säger han.

Victor Öhling Norberg tar upp mobiltelefonen och tittar på sitt ett år gamla Instagraminlägg. På bilden står han med ett brett leende bredvid en lika glad Anna Holmlund. Texten börjar:

"Jag har bestämt mig för att tävla igen. Denna veckan har jag tränat med landslaget igen i Idre och ska börja med SM på tisdag. Det är fortfarande väldigt jobbigt men jag tror att det kan vara bra för mig att börja "jobba" igen. Känslor som man aldrig haft förut kommer som en smäll många gånger per dag, därför är det viktigt för mig att hålla mig sysselsatt. Anna är den starkaste tjejen jag träffat så är det någon som ska klara detta så är det hon"

Victor lägger ner mobilen.

– Det känns som att det var väldigt länge sedan.

Läs mer: Anna Holmlund: ”På julafton ska jag kunna gå” 

Mycket har hänt i Victor Öhling Norbergs liv under året som gått sedan januari 2017.

Anna Holmlund har vaknat upp från den koma hon då låg i. Hon har svåra hjärnskador men tar steg för steg i sin rehabilitering.

På måndag ska Victor Öhling Norberg och Anna Holmlund gå på Idrottsgalan i Globen tillsammans. Victor är nominerad i kategorin ”Årets prestation” för sitt VM-guld i Sierra Nevada i mars.

"Att ta ett VM-guld efter den otroligt tuffa situationen Victor befunnit sig i samband med Anna Holmlunds skada, och med tanke på ryggproblemen som följt honom i fem år är overkligt starkt", står det i juryns motivering.

För Victor var det en självklarhet att bjuda med Anna till galan.

– När jag blivit nominerad och fick frågan om vem jag ville ta med till Idrottsgalan då svarade jag direkt Anna. Jag tror att hon kommer att tycka att det är kul och jag tror att vi kommer att få en väldigt rolig kväll. Jag förstår att mycket fokus kommer att vara på henne under den kvällen, men jag har inga problem med det. Det ska bara bli kul att vara där, säger han.

Vägen mot VM-guldet var minst sagt tuff. Men började med beslutet han tog i Idre förra året: skicrossen skulle få en ny chans i hans liv.

– Jag ville inte åka alls efter olyckan. Då ville jag bara vara där för henne, vara vid hennes sida. Men det var inte hälsosamt. Det var väldigt viktigt att ha ett mål för dagen och göra det man tycker om. Det går inte att ta hand om någon om man inte tar hand om sig själv.

– Det var skönt att börja åka skidor igen, att börja träna var bra.

Hur lyckades du prestera på den allra högsta nivån igen så snabbt?

– Skidåkningen sitter ju kvar, det är svårt att tappa den på så kort tid. Däremot kommer jag ihåg att jag till exempel på SM reflekterade över att man tappar ganska mycket i starterna. När man inte har åkt och tävlat på länge tappar man mycket av den snabba ”edgen”.

Victor Öhling Norbergs första tävling efter Annas olycka var SM i Bollnäs 3 februari. Han vann. 

Sedan kom skadeproblemen.

Victor Öhling Norberg och Anna Holmlund.
Victor Öhling Norberg och Anna Holmlund. Foto: Jonas Lindkvist

– Som om det inte var nog att jag var mentalt utmattad i den perioden så fick jag också en ryggskada.  

– Jag hade vunnit SM, åkt två tävlingar i Tyskland, sedan kom jag till världscupen i Idre, var snabb i kvalet och tog en skapligt bra placering första dagen. Sedan fick jag ont i ryggen andra dagen. Då trodde jag att chansen att åka VM var borta.

En tid av intensiv rehabträning på hemmaplan i Åre räddade VM-starten.

– Det var ingen rolig period. Jag körde upp till fyra pass om dagen med min fystränare.

– En dag kunde börja med att jag körde poolpass i vatten, direkt därefter ett gympass. Sedan gick jag hem för att därefter köra ett lättare gympass. Tillbaka hem och sedan gymmet igen för ett tyngre pass. Det var jobbigt, det var mentalt krävande ovanpå det mentalt krävande som redan fanns där.

Hur har du mentalt bearbetat alla motgångar du ställts inför?

– Jag är inte alls klar med det, det är en process som pågår hela tiden. Saknaden är där varje dag. Även om Anna finns där så är det inte min Anna. Det är väldigt jobbigt. Framtiden vet jag inte hur den kommer att se ut. Just nu är det en stor rehabfas för henne och det är något man gärna vill vara delaktig i och hjälpa henne med.

– Skadorna jag fått är ju en del av att vara idrottare. Det går inte att vara på topp jämt. Det är inget som kommer att krossa mig att det har gått dåligt i ett par tävlingar.

Finns det stunder då du tänker ”Måste allt i världen vara emot mig?”

– Jo. Senast innan jul när jag fick den nya ryggskadan tänkte jag att det kanske är dags att lägga av, men det gör jag inte eftersom det är fantastiskt roligt det jag håller på med. Det är det här jag brinner för. Det händer nog många personer i ”vanliga” jobb också att de stundtals blir väldigt less och vill göra något annat. De kommer och går de tankarna, men det är roligt att åka skicross.

Den nya ryggskadan kom under ett träningsåk i Italien strax före jul. I samma backe där Anna Holmlund kraschade ett år tidigare. Veckorna efter jul hade Victor dessutom hög feber.

Under torsdagen körde han världscupkval i Idre. Victor var snabbast av alla. Men inför start var han osäker.

– Jag har varit sjukt nervös inför det här. Det var i sista träningsåket inför sista tävlingen i Innichen som jag skadade ryggen igen. Jag har legat hemma i Funäsdalen från den 24 december tills för bara ett par dagar sedan i väldigt hög feber och med ont i ryggen, så det har inte varit en perfekt uppladdning.

– Nu känns det bra. Det går ju bra i alla fall. Men när man inte kört kondition på länge så blir det som en liten chock för hjärtat.

Är det influensa du varit sjuk i?

– Jag vet inte. När jag var hemma nu var 50 procent av alla jag känner sjuka, så det är väl något som går.

”Vön” körde kvalet med en värmeväxlare framför munnen.

– Jag har gjort det förut, för två säsonger sedan när jag hade lunginflammation. Nu när jag varit sjuk så länge var det bra att ha den här.

Hur känns ryggen?

– Den känns jättebra nu, det betyder inte att den är bra.

– Jag har ett diskbråck, disken är väldigt stabil just nu, men gör man inte jobbet hela vägen kan den flytta på sig ganska lätt.

Torsdagens kval gällde kvalificering för lördagens världscuptävling i Idre, även på söndag är det världscup på samma plats. Kvalet till den avgörs under fredagen.

Kval torsdag, kval fredag och tävlingar lördag och söndag, det är många gånger du ska ta dig ner för den där backen.

– Det är väldigt många gånger och det är det som är så svårt med skicross. Vi åker fyra åk på en tävlingsdag. Förutom att det är fysiskt påfrestande för benen och resten av kroppen så är det också väldigt mentalt utmattande eftersom du måste ladda om fyra åk i rad och åka som om det var ditt sista.

”Senast innan jul när jag fick den nya ryggskadan tänkte jag att det kanske är dags att lägga av, men det gör jag inte eftersom det är fantastiskt roligt det jag håller på med. Det är det här jag brinner för”, säger Victor Öhling Norberg.
”Senast innan jul när jag fick den nya ryggskadan tänkte jag att det kanske är dags att lägga av, men det gör jag inte eftersom det är fantastiskt roligt det jag håller på med. Det är det här jag brinner för”, säger Victor Öhling Norberg. Foto: Anders Wiklund/TT

– Efter VM, när jag vann, så var många glada och skulle ut och festa lite på kvällen, men jag gick och la mig nio, jag var totalt utmattad och det är väl ett tecken på att man gjort sitt bästa.

Efter tävlingarna i Idre åker skicrosslandslaget till Nakiska i Kanada för nästa deltävling i världscupen. Men det är inte säkert att Victor följer med dit.

– Vi har inte bestämt oss om det än. Som det ser ut nu så kommer jag att åka dit, men vi har inte satt det till hundra procent än. Vi får se hur det går här och hur det är med ryggen. Jag kan inte ge något svar på det just nu. Det är i alla fall bokat att jag åker dit.

Hur fixar ryggen flygresorna?

– Det är just det som är problemet.

Det är långt till Pyeongchang?

– Ja, men vi har ändå så pass lång tid från att vi åker dit tills OS börjar, så jag ser inga problem med det.

Victor Öhling Norberg är tydlig med att skadorna inte ska hindra honom från att nå säsongens stora mål.

– Jag har vunnit VM, jag har vunnit totala världscupen, jag har varit tvåa, trea och fyra i världscupen men jag har ingen OS-medalj. Det är det som är det största fokuset i år. Jag ska göra allt som står i min makt för att vinna den.

Fakta.Världscupen i Idre

Två världscuptävlingar i skicross körs i Idre i helgen, lördag och söndag.

Under torsdagen kördes kvalet till lördagens tävling.

Förutom Victor Öhling Norberg, som var kvalsnabbast, var även Victor Andersson (10:a) och Erik Mobärg (23:a) bland de 32 som gick vidare på herrsidan.

I damernas kval till lördagens tävling var världscupledande Sandra Näslund helt suverän och vann hela 2.12 sekunder före tvåan Georgia Simmerling från Kanada.

Även Alexandra Edebo (7:a) och Lisa Andersson (13:e) gick vidare.

Kvalet till söndagens tävling körs under fredagen.