Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/videogranskning-fallde-seattle-i-nhl-premiaren/

SPORT

Videogranskning fällde Seattle i NHL-premiären

Seattle Kraken föll i sin första NHL-match, mot
Seattle Kraken föll i sin första NHL-match, mot Foto: Ethan Miller/Getty Images

NHL:s två yngsta lag gjorde upp i premiären.

Seattle öppnade stöddigt – innan Vegas satte nykomlingen på plats.

Men det krävdes videogranskning för att fastställa det avgörande målet.

TT Text

Seattle är tillbaka i NHL, och svensklaget fick i sin premiärmatch möta ligans näst yngsta lag, Vegas, på bortaplan i Nevadas öken.

Knappt hann pucken nudda isen innan Seattle visat att de var sugna på NHL-ishockey. Robin Lehner i Vegasmålet fick det genast svettigt, och inom 20 sekunder klingade det till i ribban efter ett blixtrande anfall.

Lehner var en stor anledning till att Seattle inte gick till periodvila med ledning, svensken stod för flera viktiga räddningar.

För det blev trots allt ingen drömstart för Seattle. Vegas visade i stället nykomlingen hur ett mönsteranfall ska se ut när Mark Stone, Chandler Stephenson och Max Pacioretty åkte upp på linje. Pacioretty avlossade skottet, och Seattle Krakens första insläppta NHL-mål i historien var ett faktum.

Drygt tre minuter senare lärde Jonathan Marchessault ut hur en dragning ska göras, när han rundade Philipp Grubauer i Seattlekassen. 2–0-målet innebar också assistpremiär för svenske William Karlsson.

Andra perioden inleddes inte bättre för Seattle, när Pacioretty gjorde sitt andra mål för kvällen. Vegas har bara tappat ett tremålsöverläge en gång under sin tid i NHL – laget gjorde debut i ligan säsongen 2017–18 – och det var 2018.

Men Seattle gjorde ett tappert återhämtningsförsök. Ryan Donato fick skriva historia genom att göra Seattles första mål i grundserien.

25-årige Donato har spelat OS-ishockey för USA i Pyeongchang och syntes senast i San Jose-tröjan. Målet var det 36:e i karriären, och kom på en retur.

Reduceringen kom via Jared McCann och i tredje perioden var kvitteringen till 3–3 ett faktum, genom Morgan Geekie.

Men närmare en seger än så kom inte Seattle. En halvminut senare satte Chandler Stephensons 4–3-målet för hemmalaget, som blev det sista för kvällen. Men det krävdes videogranskning för att slå fast att att Stephenson styrde – och inte sparkade – in den avgörande pucken.

Natten mot fredag får Seattle ett nytt försök att knipa en första historisk seger. Då står Nashville för motståndet.

Läs mer: Kalldusch i NHL-premiären för Tampa Bay

Ämnen i artikeln

Ishockey NHL
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt