Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 20:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/viktor-thorn-skulle-inte-klara-av-att-leva-ett-helt-liv-och-ha-sa-har-ont/

Sport

Viktor Thorn: ”Skulle inte klara av att leva ett helt liv och ha så här ont”

Smärtan i ryggen gör att längdåkaren Viktor Thorn bara kan träna på en testcykel. Han opererades för diskbråck i våras man kan nu tvingas till en ny operation för att bli frisk. Foto: Jonas Lindkvist

Viktor Thorn opererades för diskbråck efter skid-VM i Seefeld. Men smärtan i ryggen finns kvar och nu kan han tvingas till ytterligare en operation.

– Jag skulle inte klara av att leva ett helt liv och ha så här ont, säger 23-årige Thorn till DN.

Han är ett av de stora framtidshoppen i svensk längdskidåkning. 

Men under fyra år har han besvärats av kraftiga ryggproblem, smärtan har stoppat honom från att nå den absoluta toppen.

– Det har gjort ont, konstaterar Thorn som tvingas vara hemma i Östersund när herrlaget i söndags samlades i Vålådalen för höstens första läger.

Johan Olsson, som är med som ledare, vet att elitidrott kräver sina offer.

– Det är inte friskvård vi håller på med, säger Olsson. Pratar man rygg så är det väldigt försvårande skador för att åka fort. Man ligger i ett gränsland och både Viktor Thorn och Jens Burman har varit över gränsen. 

Burman har också under en längre tid haft problem med ryggen och opererades i våras. 

– Förhoppningsvis kommer det att lösa sig till nästa säsong, säger Olsson.

Thorn hade stora problem med diskbråck inför och under VM i Seefeld i februari och kunde inte göra sig själv rättvisa, som bäst slutade han tolva på 15 kilometer skejt.

– Jag hade en bra säsong och kunde åkt mycket fortare än vad jag gjorde. 

Han opererades i våras och var med på lägret i Torsby men problemen har kommit tillbaka och nu fruktar Thorn att det måste till en ny operation. 

– Jag ska träffa en läkare och se vad som måste göras. Om det blir en ny operation får vi se.

Det fanns inte en chans att Thorn skulle kunna var med Calle Halfvarsson, Jens Burman, Teodor Peterson och de andra landslagskamraterna på det veckolånga lägret i Vålådalen.

– Jag kan sitta på en testcykel, inte mycket mer. Jag kan bara kämpa på, det är det som gäller. Framför allt handlar det om att bli smärtfri. Det påverkar mitt privatliv också, jag kan inte göra så mycket.

Det är under sommaren som åkarna ska lägga en grund för fortsättningen av säsongen. 

Landslagtränaren Mattias Nilsson hade givetvis hoppats på att den operation Thorn genomgick i våras skulle göra att ryggbesvären försvann.

– Det är aldrig roligt när man får de där avbrotten, säger Nilsson. 

Under lägret i Vålådalen kommer åkarna också få svettas på Åreskutan.

– Vi ska troligtvis köra ett fartpass på Skutan, det här blir första fjällägret men några tävlingsinslag, konstaterar Nilsson.