Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vill-visa-att-tjejer-och-killar-kan-spela-tillsammans/

SPORT

”Vill visa att tjejer och killar kan spela tillsammans”

Annika Sörenstam och Henrik Stenson är värdpar för tävlingen Scandinavian Mixed.
Annika Sörenstam och Henrik Stenson är värdpar för tävlingen Scandinavian Mixed. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Annika Sörenstam och Henrik Stenson slår ett slag för jämlik idrott. Scandinavian Mixed blir den första historiska gemensamma tävlingen på damernas och herrarnas Europatour i golf.

– Jag hoppas att det finns utrymme för fler sådana här tävlingar, säger Stenson.

Hon har inte slagit ett tävlingslag i Sverige på 13 år.

Han jagar en plats i Europas Ryder Cup-lag till hösten.

På torsdag spelar de samma tävling och går i samma boll när den unika golftävlingen Scandinavian Mixed inleds på Vallda golfklubb utanför Kungsbacka.

Sveriges bästa kvinnliga och manliga golfspelare genom tiderna är båda stolta över att vara värdar för den historiska tävlingen.

– Vi vill visa nästa generation att tjejer och killar kan spela tillsammans, säger Sörenstam.

– Sverige är väl ett av de främsta länderna när det kommer till jämställdhet. Det är kul att höra surret på övningsfältet och se interaktionen mellan kvinnliga och manliga spelare. Några har träningsspelat i mixade grupper, säger Stenson.

Idén till tävlingen kommer ursprungligen från Europatouren. De svenska stjärnorna var inte sena att acceptera att stå som värdar.

Trots att de bor bara ett par 4-hål från varandra på en golfbana i Florida har de inte spelat mycket golf tillsammans. Det har däremot deras söner gjort och Annika och Henrik brukar även träffas på barnens fotbollsträningar.

Nu ser de fram emot att spela de två första ronderna tillsammans. Sörenstam, som gjorde ett tillfälligt gästspel på USA-touren tidigare i år och har siktet inställt på US Open för seniorer, har inte satt upp några resultatmässiga mål och räknar inte med att ha med slutstriden att göra.

Stenson däremot har som vanligt siktet inställt på seger och på en plats i Europas Ryder Cup-lag.

– Det har varit en dålig start på året och det är dags att börja leverera, säger han.

Den stora frågan är förstås hur damerna kommer att klara sig mot herrarna. Man kommer att spela från olika utslagsplatser och arrangörerna har haft ett styvt jobb med att hitta rätt balans mellan längden på utslag och inspel mot greenerna – för att göra banan rättvis.

– Det är inte helt lätt och det är möjligt att det kommer att behöva göras finjusteringar. Jag hoppas att vi kommer att få en balanserad resultatlista, säger Stenson.

De båda världsstjärnorna lider med den svenska golfpubliken som på grund av smittskyddsskäl inte får vara på plats, men påpekar att det finns ett treårskontrakt och hoppas att tävlingen kan bli en tradition.

De hoppas också att Scandinavian Mixed ska få efterföljare.

– Det här är en möjlighet att lyfta damgolfen och ge den mer exponering. Jag hoppas att det finns utrymme för fler sådana här tävlingar, säger Stenson.

Ämnen i artikeln

Golf
Västsverige

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt