Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Vinst mot Kroatien och Sverige har full pott

Island föll mot Serbien, men inte tillräckligt stort.
Island föll mot Serbien, men inte tillräckligt stort. Other: Gudmund Svansson

SPLIT. Serbien vann över Island i den första matchen i Spaladium Arena på tisdagskvällen med 29-26. Hade man vunnit med ett mål till hade Sverige haft med sig två poäng till mellanrundan. 

Men om Sverige slår hemmafavoriten Kroatien om ett par timmar så går man till slutspel med full pott, fyra poäng.

Återigen var det den isländska målvakten Björgvin Gustavsson som stod i centrum. I premiärmatchen mot Sverige sänkte han de svenska skyttarna och i den första halvleken mot Serbien räddade han hälften av serbernas skott och ändå stod det 12-12 i halvtid.

I den andra halvleken tog Island ledningen och ledde som mest med tre mål. Men serberna kom tillbaka och med bara tio sekunder kvar av matchen ledde men med 29-26. Serberna hade bollen och hade man gjort 30–26 så hade Sverige varit klara för att gå till mellanrundan i Zagreb med två poäng.

Nu räddade Gustavsson det serbiska skottet i den absolut sista sekunden och segermarginalen stannade vid tre mål. 

I efterhand kan man säga att det hade varit bättre om Sverige vunnit över Serbien med bara fyra mål istället för fem, 30–25, då hade Serbiens segermarginal  räckt.

När Sverige nu möter hemmafavoriten Kroatien om ett ar timmar är läget följande:

* Vinner Sverige tar man full pott och går in i mellanrunan med fyra poäng. Med följer då Kroatien med två och Serbien med noll. Island är utslaget.

* Blir det oavgjort mellan Sverige och Kroatien, går båda vidare med tre poäng. Serbien går vidare med noll och Island är utslaget.

* Vinner Kroatien går man vidare med full pott, fyra poäng. Island följer med med två poäng (segern mot Sverige) och Sverige med noll. Serbien är utslaget.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.