Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/virusoro-stoppar-formel-1-lopp/

Sport

Virusoro stoppar formel 1-lopp i Kina

Kinas formel 1-lopp ställs in.
Kinas formel 1-lopp ställs in. Foto: Jun Qian/ATP

Oron för nya coronaviruset stoppar ytterligare ett stort idrottsevenemang.

Kinas formel 1-tävling i Shanghai den 19 april ställs in, uppger Internationella bilsportförbundet.

TT Text

Viruset har orsakat 1.100 människors död och smittat fler än 44.000 i Kina sedan det dök upp i Wuhan i slutet av förra året.

Tidningen The Times uppgav på onsdagsmorgonen att F1-loppet ställs in och det formella beskedet från Internationella bilsportförbundet (Fia) kom senare under dagen.

I ett pressmeddelande lutar sig Fia mot Världshälsoorganisationens (WHO) deklaration att nya coronaviruset utgör ett globalt nödläge och att hänsyn tas till ”hälsan och säkerheten hos personal, aktiva och åskådare”.

Det är oklart om tävlingen i Shanghai, som är en av de mest inkomstbringande för F1-cirkusen, kan genomföras senare under året. Rekordmånga formel 1-lopp, 22, ska genomföras under 2020 och det är ont om utrymme i tävlingsprogrammet.

F1-chefen Chase Carey varnar också för att F1-loppet i Vietnam den 5 april kan vara i farozonen.

– I dagsläget är antalet smittade en handfull i de flesta länder utanför Kina, men vi vet inte hur det kommer att vara om en vecka eller två. Vi kommer inte att göra något som inte är bra för oss eller för stallen. Vi gillar kalendern med 22 lopp, men vi kan nöja oss med 21 lopp, säger Chase Carey.

Flera stora internationella idrottsevenemang har stoppats på grund av oron för coronaviruset, däribland inomhus-VM i friidrott i Nanjing i mars och elbilssporttävlingen i formel E i Sanya i mars.

Läs mer: Virusutbrottet sätter stopp för golftävlingar