Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vissa-spelbolag-ar-usla-pa-att-leverera-ratt-information/

Sport

”Vissa spelbolag är usla på att leverera rätt information”

Kommissarie Fredrik Gårdare efterlyser mer hjälp från spelbolagen i kampen mot matchfixning och den organiserade brottsligheten.
Kommissarie Fredrik Gårdare efterlyser mer hjälp från spelbolagen i kampen mot matchfixning och den organiserade brottsligheten. Foto: Stefan Lisinski

Allt fler inom den kriminella miljön upptäcker att matchfixning och agentverksamhet är lukrativa sätt att tjäna pengar på med låg risk. Kommissarie Fredrik Gårdare uppmanar spelbolagen att hjälpa till mer i kampen mot manipulerad idrott.

Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, har tagit del av DN:s granskning av kopplingarna mellan fotbollen, gängkriminalitet och några av den senaste tidens mest uppmärksammade dödsskjutningar. Han är inte överraskad.

– Vi känner igen mönstret i andra utredningar av organiserad matchfixning. Det är komplexa former av brottslighet som går in i varandra, säger Gårdare.

Han pekar på att problemet växer eftersom allt fler inom den kriminella miljön upptäckt att det går att tjäna stora pengar på matchfixning och agentverksamhet samtidigt som riskerna är små.

– Liksom andra trendande brottsspecialiteter sprids sådant snabbt i kriminella miljöer, säger Gårdare.

Han anser att svensk polis har goda kunskaper om vilka metoder som ska användas för att bekämpa gängens verksamhet och att det genom rätt metodik går att fånga upp till exempel vapenbrott och matchfixning på samma gång. Problemet enligt Gårdare är resurserna.

– I dessa tider med mycket våldsamma konflikter och grova brott räcker resurserna och tid inte till. Det blir mer akuta insatser såsom Operation Rimfrost och smalare utredningsinsatser av specifika grova brott, säger Gårdare och syftar på matchfixningen.

DN:s kartläggning visar att det med hjälp av spelstatistik går att hitta kopplingar mellan en misstänkt riggad fotbollsmatch till andra grova brott. Gårdare efterlyser större samarbetsvilja från spelbolagen, som han anser relativt lätt kan upptäcka tecken på manipulation och även är skyldiga att rapportera transaktioner som kan vara penningtvätt. För att polisen ska kunna agera och få till kvalitativa utredningar är det viktigt att man får informationen snabbt.

– I nuläget är det dock endast några få bolag som kontaktar oss med sina misstankar. Vi begär in information från bolagen till våra utredningar. Vissa är bättre och vissa är usla på att leverera rätt information, säger Gårdare.

Även Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har tagit del av DN:s kartläggning.

– Tyvärr visar artikeln på den verklighet som råder, men som tyvärr också de som ska hjälpa fotbollen och samhället inte verkar se eller vill inse, säger Sjöstrand och menar att spelbranschen och myndigheterna borde ta ett större ansvar.

– Det är viktigt att förstå att det inte är fotbollen i sig som skapar dessa problem, utan det är spel och betting på fotboll som är problemet, säger Sjöstrand.

Läs mer: Det löper en röd tråd från den polisanmälda fotbollsmatchen till dödsskjutningarna i Malmö och Göteborg