Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vm-blundern-rysk-sang-spelades-efter-georgiens-seger/

Sport

VM-blundern: Rysk sång spelades efter Georgiens seger

Georgien vann matchen mot Uruguay. Sedan spelades fel nationalsång – en rysk sång. Foto: Shuji Kajiyama/AP

Georgien vann med 33–7 över Uruguay i lagens match i pågående rugby-VM. Men segerglädjen grumlades när en rysk sång spelades i stället för Georgiens nationalsång.

– Vi vill klargöra att Ryssland inte är Georgien, rasade förbundskaptenen Milton Haig.

– De spelade en rysk sång, framförd av en georgisk sångare – men det är en rysk sång, sa Haig efter gruppspelsmatchen enligt AFP.

Om misstaget som lade sordin på firandet fortsatte nyzeeländaren:

– (Georgien har) ett annat språk, en annan kultur, allt är olika.

VM-arrangören har bett Georgien om ursäkt för fadäsen. Men den är extra pinsam med tanke på Rysslands och Georgiens historia.

2008 utkämpade länderna ett kort krig, då Ryssland ställde sig på utbrytarrepublikerna Abchaziens och Sydossetiens sida. Ryssland har officiellt erkänt deras självständighet och de diplomatiska förbindelserna mellan Ryssland och Georgien är minst sagt spända. I somras utbröt demonstrationer sedan en rysk politiker tillåtits tala i Georgiens parlament.

Georgiens lagkapten Jaba Bregvadze reagerade på feluppspelningen med beundransvärd diplomati, enligt AFP.

– Jag vill ta tillfället i akt att be personen som spelade den ryska musiken att nästa gång inte göra om samma misstag, ska han ha sagt.

Varpå en talesperson för Internationella rugbyförbundet uttryckte ”uppriktiga ursäkter till våra vänner från Georgien för all förlägenhet som orsakats” och utlovade att inga misstag hädanefter ska uppstå.

VM-tabben med den ryska sången följer ytterligare ett misstag gällande Georgien. Under landslagets VM-uppladdning spelades en match mot Skottland i början av september. Då lyckades skottarna spela en gammal version av den georgiska nationalsången inför matchen. 

Detta uppmärksammades av Georgiens ambassadör i Storbritannien. Den skotska arrangören bad om ursäkt och spelade rätt version efter matchen, skrev The Scottish Sun.