Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vm-domaren-har-sett-akare-skjuta-mot-fel-maltavla/

Sport

VM-domaren har sett åkare skjuta mot fel måltavla

Hans Peter Olsen är ansvarig domare på skjutvallen under skidskytte-VM i Östersund. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

ÖSTERSUND. Hamnar en kula fel så kan den vara dödlig, så säkerhetstänket i skidskytte är stort. Mycket kan gå snett men gör det sällan. En av anledningarna under VM heter Hans Peter Olsen. 

Rätta artikel

Norrmannen är en av fem domare på plats i Östersund och hans ansvar är skjutvallen.

– Viktigast i mitt jobb är att vara lugn och inte stressa upp mig. Då löser sig det mesta, säger han till DN.

Olsens jobb började redan före mästerskapet. Han kontrollerade att förberedelserna gjorts enligt regelboken. Vallen ska vara plan, avstånden rätt (från matta till tavla exakt 50 meter) och väggen bakom tavlorna utan kulhål.

– Väggen kollar vi också mellan varje tävling för det kan bli en diskussion om en åkare har skjutit alla skott eller inte. Om en bom inte registrerats på tavlan, så kan skottet sitta i väggen bakom och det händer minst en gång varje tävling.

Det finns två sorters tavlor, en helt digital och då ska helt enkelt merparten av kulan vara inne för att det ska registreras som träff. Eller som här i Östersund ett mekaniskt fall där det är beräknat hur mycket kraft som ska krävas för att slå ner målet. Mekaniken kompletteras med digital registrering som känner av bommarna.

Hur fungerar det om åkarna skjuter under eller över tavlan och träffar väggen?

– Ja, då har de skjutit galet. Och då är det upp till åkaren att förstå att det var en bom. På skjutvallen får ingen information ges till åkarna.

– Det är åkarnas ansvar att ha koll på antalet bommar. Men det händer att de ser fel och vi har haft åkare som har åkt en straffrunda för lite här på VM och då får de två tilläggsminuter.

Ibland skjuter åkarna galet, men de allra flesta skott går i helt rätt rikting. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det har varit andra incidenter under VM också. Tv-programledaren André Pops fördröjde en träning när han skulle praktisera som tavelmålare, vilket Sebastian Samuelsson mest skrattade åt medan Internationella skidskytteförbundets tävlingschef Borut Nunar blev vansinnig och ville slänga ut SVT-profilen. Enligt kanalens expert Björn Ferry var det inte så långt borta.

En slovensk åkare sköt ett skott på träning innan de sista funktionärerna lämnat vallen efter att ha bytt papp vid måltavlorna. Hon fick en muntlig varning.

– Det var säkert 80 meter mellan banan hon stod på och siste funktionär, så det var ingen dramatik men ändå ett brott mot säkerheten. Jag talade med henne och hon var jätteledsen. Men det är mitt jobb att få åkare och tränare uppmärksamma på fel, berättar Hans Peter Olsen.

Skott kan gå av för tidigt, skjutas upp i luften innan åkaren fått ned vapnet och riktat mot tavlan, men Olsen berättar att han inte varit med om det under sina 20 år i skidskyttecirkusen. Däremot händer det någon gång om året att en åkare glömmer att kolla vapnet när hen lämnar skjutmattan och att ett skott går av i vallaboden eller i biltaket på väg från arenan.

Inför VM anmälde världscupledaren Johannes Thingnes Bø att han glömt skjuta sista skottet på en tävling i USA. Något arrangören på grund av ”en kedja av olyckliga händelser” inte uppdagade. Men norrmannen var ärlig, anmälde sig själv och blev diskad för brott mot säkerhetsföreskrifterna.

– Det som är farligt är att han går med ett skott i magasinet i resten av loppet. 

Avståndet mellan mattan och tavlorna på skjutvallen är 50 meter. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Något som inte är farligt men märkligt när det sker är VM-stjärnornas hjärnsläpp.

Som när Österrikes Lisa Theresa Hauser sköt fem träff men på fel tavla i damernas sprint. Hans Peter Olsen berättar också att en amerikansk åkare i damernas distans sköt en träff på sin egen bana och sedan fyra på banan bredvid.

Hur kan det hända?

– Bra fråga. Hur de klarar av att sikta över de här ”t-sakerna” som markerar varje bana, det förstår jag inte. Men de är i sin egen bubbla, säger norrmannen samtidigt som han ler och skakar lätt på huvudet.

En tävlingsdag för Hans Peter Olsen börjar på morgonen när han går en vända på skjutvallen och kollar att allt är okej. Sedan väntar möte med de andra domarna och tävlingsledning. Frågor diskuteras. Om det snöar, hur ska det skottas? Ska en del av spåret stängas av för att spara underlaget till loppet?

Han följer den öppna träningen och tar in synpunkter. När tävlingen är i gång är han på skjutvallen till att sista åkare lämnat vallen.

Hans Peter Olsen i samtal med Armin Auchentaller, tränare för USA, under ett träningspass. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Domaren har mycket kontakt med tränarna under loppet. Ledare som kan bli både väldigt upprörda och väldigt glada.

– Som på distansloppet när Hanna sköt fullt och de svenska tränarna var i extas. Jag har ju Hannas pappa på vallen (Tomas Öberg är biträdande skjutbanechef under VM) och då kunde jag bara säga ”Tomas, nu kan du gå”. Och det var helt okej, för det värmer ju. 

– Men så har man de gånger när utövarna gjort fel och då är det inte alltid coachen är överens med oss, men då har vi video som vi kan luta oss mot och säga ”se här”. Även om alla tränare är duktiga är det inte alltid som alla kan reglerna lika bra.

Men Hans Peter Olsen berättar att den tuffaste uppgiften han ställts för inte varit i Östersund, utan tidigare på junior-VM.

– Att behöva diska en ung åkare känns aldrig bra. Men det är otroligt viktigt att de lär sig om säkerheten, för framtiden.

När siste åkare gått i mål och tävlingen utvärderats stupar norrmannen i säng. ”All frisk luft” är ovant för en kontorsråtta. Sedan börjar en ny dag på VM:s skjutvall.

Läs mer: Nioåring dog av vådaskott – nu säkerhetsutbildas alla