Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

VM-drottningen höll – kungen föll

Marie Dorin Habert tog medalj på samtliga distanser i skidskytte-VM – och kopierade Tora Bergers bedrift från 2013. Fransyskan avslutade med guld i masstart.

I herrloppet förlorade VM-kungen Martin Fourcade en upploppsstrid om guldet mot Johannes Thingnes Bø.

Norskan Tora Berger har gjort det – men är inte längre ensam.

När Marie Dorin Habert vann masstarten i Holmenkollen innebar det inte ”bara” hennes tredje guld i VM – utan också att hon tog medalj på samtliga VM-distanser. Precis som Tora Berger gjorde i tjeckiska Nove Mesto för tre år sedan.

Efter prickfritt skytte var fransyskan till slut 7,3 sekunder före tyskan Laura Dahlmeier över 12,5 kilometer.

Finländskan Kaisa Mäkäräinen tog bronset.

Två svenskor kom till start och båda var långt efter. Mona Brorsson slutade 28:a, 3.22,8 efter Dorin Habert. Ingela Andersson hamnade strax bakom, på 29:e plats, 3.45,4 efter.

– Jag är jättetrött och sliten, men nöjd med att jag lyckades hålla ihop skyttet, säger Brorsson som bara hade två bommade skott.

Andersson till TV4:

– Det var nervöst innan och jag hade lite dåligt skytte (fyra missar). Jag hade som mål att inte komma sist i min första massstart i VM och det lyckades jag med.

Nu blev hon näst sist.

På herrsidan skaffade sig VM-kungen Martin Fourcade ett bra utgångsläge för sitt femte guld när han ryckte kort före sista skyttet och sedan var prickfri på vallen.

Hemmaåkarna Johannes Thingnes Bø och Ole Einar Bjørndalen gav inte upp. Bø jagade i kapp och kastade sig förbi fransmannen i den sista backen. Det avgjorde guldstriden.

Fourcade hade inget att sätta emot på upploppet.

Bjørndalens brons var 42-åringens fjärde medalj i Holmenkollen. Veteranen är därmed uppe i 44 pallplatser i VM-sammanhang.

Inga svenskar startade i herrloppet.