Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vm-fans-i-qatar-kan-undvika-straff-for-fylla/

SPORT

VM-fans i Qatar kan undvika straff för fylla

Enligt källor till Reuters kommer Qatar att se mellan fingrarna på vissa brott, som fylla, under fotbolls-VM.
Foto: Matthias Schrader/AP

Det finns indikationer på att Qatar kommer att se mellan fingrarna på vissa brott under fotbolls-VM i vinter.

Onyktra supportrar kan exempelvis klara sig undan åtal, uppger källor till Reuters.

TT Text

Att dricka alkohol offentligt är olagligt i Qatar, men i samband med fotbolls-VM i vinter verkar den konservativa nationen lägga hårdhandskarna åt sidan när det gäller fylleri och andra mindre förseelser.

Källor till nyhetsbyrån Reuters säger att polis och myndigheter i landet har uppmanats att ”visa flexibilitet” för den typen av brott, och inte ta det vidare till åtal.

– Mindre förseelser kommer inte att leda till böter eller att någon grips, men polisen kommer att få instruktioner att i så fall gå fram till personen ifråga och be att han eller hon rättar sig efter reglerna. Om någon tar av sig sin t-shirt i offentligheten så kommer personen uppmanas att ta på sig t-shirten igen. Men det kommer finnas något slags tolerans, säger en av källorna.

Något officiellt uttalande i frågan har ännu inte kommit. Men redan tidigare har man lättat på vissa regler, som att ölförsäljning kommer att tillåtas i närheten av arenorna i samband med VM-matcherna.

För qatariska myndigheter är det dock hela tiden en balansgång för att inte heller förarga personer med mindre tolerant syn.

– En mildare inställning är glädjande i ett internationellt perspektiv, men risken är att det kommer att uppröra konservativa inom landet, säger en västerländsk diplomatkälla.

Läs mer:

Beskedet: Där får VM-fansen dricka öl

Qatar varnar fotbollsfans för att ta med sig alkohol

Ämnen i artikeln

Fotboll
Qatar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt