Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 00:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vm-guld-till-sverige-i-curling/

Sport

VM-guld till Sverige i curling

Lag Edin tog natten till måndag sitt fjärde VM-guld. Foto: Paul Chiasson/AP

Regerande världsmästarna slår till igen. Svenska skippern Niklas Edin har med sitt lag tagit sitt fjärde VM-guld i curling.

– De spelade riktigt bra. Men jag kände nog ändå att vi spelade bättre, säger Edin till Svenska curlingförbundet.

Rätta artikel

Sverige besegrade Kanada med 7–2, trots att motståndarna hade stöd av hemmapubliken i Lethbridge.

Men det var en jämn match som länge stod och vägde.

– Det satt väldigt hårt åt. De fick en riktigt bra start. Vi hade några lägen, men det kändes som att marginalerna gick åt deras håll hela tiden, säger Niklas Edin om inledningen av matchen.

De båda lagen följdes åt poängmässigt och det skulle dröja till den åttonde omgången innan den svenske stjärnskippern slog till med den näst sista stenen.

Men först blev det en lång väntan, då ett handtag på en sten gick sönder och fick repareras. ”Jag uppskattar inte den här extra väntan”, hördes Edin säga till kanadensarna under matchen.

– Jag har nog faktiskt aldrig varit så nervös, varken i idrott eller i något annat. Det var en lång väntan, men jag bestämde mig för att rensa skallen och tänka teknik och bara utföra det bra. Och så fick jag till det precis som jag ville, säger Edin.

Resultatet var att två kanadensiska stenar försvann ur boet. Kvar fanns tre svenska, och när kanadensarna misslyckades med den sista stenen stal Sverige två poäng, och matchen hade vänt.

När Sverige sedan fick med sig ytterligare tre poäng i följande omgång var matchen över.

– Det känns fantastiskt. Jag tror att det här är den bästa (vinsten). Jag började faktiskt nästan gråta efter segern. Det kändes verkligen speciellt det här, för vi spelade så bra hela veckan, vi fick samma känsla som i OS-finalen, och då gick det inte vägen för oss, säger Edin till TSN efter matchen.

VM-guldet var Niklas Edins totalt fjärde och innebär att han är den förste icke-kanadensiske skippern någonsin att vinna två raka VM-guld.

Läs mer: Svensk silver i damernas VM: ”Självklart suger det”