Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vm-i-doha-ett-stavbrott-en-uppskjuten-prisutdelning-och-en-valdig-massa-bilar/

Sport

VM i Doha: ett stavbrott, en uppskjuten prisutdelning och en väldig massa bilar

Ståhl och Duplantis – två av tre svenska medaljörer. Men friidrotts-VM bjöd på mycket mer. Foto: Jessica Gow/TT

DOHA. Friidrotts-VM avgjordes för första gången i Mellanöstern och blev med dåliga publiksiffror och luftkonditionerad arena ett annorlunda och kritiserat mästerskap. Här är några av de minnesvärda händelserna under dagarna i Doha.

Inget avbrott trots stavbrott

Angelica Bengtsson vann allas hjärtan när hon först bröt staven och sedan utan att blinka tog sig samman och klarade svenskt rekord. Hela historien blev inte sämre av att en fransyska av misstag hade ”snott” hennes stav. Angelica missade prispallen men var värd tapperhetsmedalj.

Efter stavbrottet hamnade Bengtsson i stavisättningslådan, men hämtade sig från förvåningen och klarade svenskt rekord. Foto: Antonin Thuillier/AFP

 

Äntligen bäst när det gäller

Daniel Ståhl hade trots starka insatser förlorat två mästerskapsfinaler i rad med liten marginal. Nu gjorde diskusjätten en av sina sämre tävlingar, men lyckades ändå svara upp till högt ställda förväntningar. Mycket talar för att den före detta ishockeybacken kommer att dominera sin gren ett tag.

Guldvrålet. Daniel Ståhl kastade inte så bra i finalen, men det gjorde inte värsta konkurrenterna heller. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

 

Coleman en cool man

Cristian Coleman fick utstå mycket kritik efter sin seger på 100 meter. Han hade tre prickar i sin vistelserapportering, men slapp avstängning tack vare en teknikalitet. Amerikanen grillades ordentligt på presskonferensen efter loppet men höll sig lugn och tyckte inte att han gjort något fel. Men det har han ju. Han har missat tre gånger i rapporteringen och ska vara glad för att han fick springa i VM.

Vinnaren på 100 meter ska vara glad att han fick springa på VM. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

 

Synkrona frivolter

Stavhopparna är ett skönt släkte. Visst händer det att friidrottare firar medaljer tillsammans, men mer sällan slår de synkrona frivolter som Sam Kendricks, Piotr Lisek och Armand Duplantis. ”Mondo” kämpade sig galant ur svåra underlägen i finalen men fick nöja med silver. Det kommer att bli många segrar i framtiden för denne 19-åring, var så säkra.

Silver, brons och guld – medaljörerna i stavhoppet firade ihop. Foto: Hassan Ammar/AP

 

Bilar, bilar, bilar…

I New York talade sig emiren av Qatar varm för det koldioxidneutrala VM:et i fotboll, som landet ska arrangera 2022. Det var svårt att få ihop detta miljötänk med alla de bilar som susar omkring på Dohas fyr- och femfiliga vägar. Bilköer över allt och inte en elbil eller hybrid så lång ögat kunde nå. Så blir det när ”soppan” kostar under tre kronor litern.

Bilar och ännu fler bilar i Doha. Foto: Anke Waelischmiller/dpa

 

Du är den ende

Bronsmannen Perseus Karlström var helt slut när han vinglade in över mållinjen, men inte för trött för att omgående ge långa intervjuer om hur illa han tycker att gångsporten behandlas. Expressens utsände, Ludvig Holmberg, fick dock beröm. ”Du är den ende som trott på mig”, sade Karlström och gav reportern en kram.

Expressens Ludvig Holmberg fick en kram av en glad och trött bronsmedaljör. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

 

Kalle med löparskalle

59 år efter att Dan Waern blev fyra på 1.500 meter vid OS-finalen i Rom fick Sverige äntligen en medeldistansare i en global mästerskapsfinal. Kalle Berglund löpte smart och var den svensk som överträffade förväntningarna mest under VM. Hemma i Bollebygd utanför Borås satt Waern och höll tummarna.

Kalle Berglund förbättrade sitt svenska rekord i finalen, trots att han inte kände sig helt pigg i benen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

 

Från hijab till tatuering

Tidigare har vi sett Salwa Eid Naser springa fort i hijab. När hon nu vann guld på 400 meter med den tredje snabbaste tiden någonsin var hon tatuerad och piercad. ”Bara för att jag inte har hijab blir jag inte en sämre muslim”, sade löparen som bytt land från Nigeria till Bahrain och konverterat till islam.

Salwa Eid Naser kan inte tro sina ögon, sedan hon vunnit 400-metersfinalen på en supertid. Foto: Giuseppe Cacace/AFP

 

Jobbigt bara att titta på

Att springa 42 kilometer är jobbigt, att göra det i 40 graders värme och 90 procents luftfuktighet är farligt. Scenerna med kollapsande löpare i damernas maratonlopp var otäcka. Bara att ta sig i mål var en stor prestation. Hoppas att IAAF drar lärdom av detta inför OS i Tokyo, som riskerar att bli lika hett.

Många löpare fick avsluta sitt maratonlopp i rullstol, helt utpumpade. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

 

Ljuva sommardag

Tröjan blev fuktig av svett bara av att gå från bussen till ingången på Khalifastadion. Men väl inne var temperaturen högst behaglig. Luftkonditioneringen på arenan förvandlade tillvaron till en svensk högsommardag. Bara att hoppas att arrangörernas försäkran stämmer om att hela systemet drevs med solceller och var miljövänligt.

Luftkonditioneringen på Khalifastadion. Foto: Martin Meissner/AP

 

Också ett sätt att hylla sin hjälte

Mutaz Essa Barshim är nationalidol i Qatar och det märktes på läktarna när han seglade över 2,37 och vann höjdhoppet. ”Den vita väggen” på de plötsligt fyllda läktarna jublade. Men när mästaren senare på kvällen skulle få sin guldmedalj var alla män klädda i shejkdräkt borta och prisceremonin fick skjutas upp till dagen därpå.

Vart tog alla vitklädda Barshim-supportrar vägen? Foto: Andrej Isakovic/AFP

 

Kul final

Kulstötning brukar sällan vara den spektakulära grenen, men VM-finalen går till historien som den kanske mest minnesvärda. Tom Walsh klämde till med 22,90 och såg länge ut att ha ordnat guldet i första stöten, men Joe Kovacs nådde en centimeter längre i sin sista. Sedan stötte Ryan Crouser också 22,90 och petade ner Walsh till bronsplats. Hoppas det blev rätt mätt.

En mäktig kulstöt i en finfin kulfinal. Foto: David J. Phillip/AP

 

Kompis med alla

Domen mot Alberto Salazar blev ett stort samtalsämne och kastade en skugga över Sifan Hassan och alla de andra löparna från Nike Oregon Project. Intressant var att se hur många som var kompis med den dopningsavstängde tränaren: Nikebossen Phil Knight, IAAF-basen Sebastian Coe och självaste Lance Armstrong.

Tränaren Alberto Salazar fick sin VM-ackreditering indragen efter avstängningen. Arkivbild. Foto: Andy Lyons/AFP

 

Quiz: Stavbragd, rekordlopp och en kul final – minns du friidrotts-VM?