Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vm-varning-for-egypten-de-ar-riviga-och-slitiga/

Sport

VM-varning för Egypten: ”De är riviga och slitiga”

”Egyptiska spelarna är riviga och slitiga”, säger Jesper Nielsen.
”Egyptiska spelarna är riviga och slitiga”, säger Jesper Nielsen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

KÖPENHAMN. Oavgjort, förlust, seger. Så ser resultaten från de tre senaste mötena med Egypten ut.

I kväll är det VM-premiär i Royal Arena i Köpenhamn och Jesper Nielsen varnar för motståndarna:

– De är jävligt aggresiva, riviga och slitiga.

Nils Palmgren
Rätta artikel

Sverige skrev på fredagsmorgonen in 15 spelare till mästerskapet. Man lämnar två platser i truppen öppna. Den ena för Hampus Wanne som fortfarande är kvar i Sverige, men som troligen ansuter till truppen under fredagskvällen eller lördagen.

Och sedan måste man hela tiden hålla en plats öppen om en målvakt skulle bli skadad.

Men mittsexan och försvarsjätten Jesper Nielsen är med. Fråga är dock om han får så mycket speltid. Även om ljumsken är hel så vill troligen förbundskapten Kristján Andrésson spara honom inför viktigare matcher längre fram i turneringen.

Nielsen har dock mött Egypten flera gånger. Han var med och spelade oavgjort (25–25) vid VM i Qatar 2015, han var med och förlorade i OS i Rio 2016 med 25–26 och han var med och vann VM-matchen i Frankrike 2017 med 33–26.

– De är jävligt aggressiva, riviga och slitiga, framför allt i försvar men även i anfall. Det är ganska mycket tjuvnyp de senaste matcherna vi har mött dem. Och vi torskade mot dem i OS, säger han inför fredagskvällens match.

De tre bästa i Sveriges gruppspel går vidare till mellanrundan som spelas i Herning på Jylland. Det är viktigt att vinna gruppmatcherna för att laget ska kunna ta med sig så många poäng som möjligt in i mellanrundan.

Vid förra årets succé–EM (Sverige tvåa) började man med en förlust mot Island. Det vill man undvika nu.

– Vi vet att det kan hända mycket i matcherna och att alla mål är viktiga. Det lärde vi oss förra året, säger förbundskapten Kristján Andrésson som varnar för egyptierna:

– De är duktiga. Precis som för oss är det obehagligligt att gå in till första matchen. Det är lite nervöst och man har inte riktig koll på motståndarna. 

– Men Egypten är bra. De är storvuxna och fysiska, har bra skytte både på vänsternio och högernio. Ahmed El-Ahmar finns där som en gubbe i lådan, det händer saker hela tiden när han har bollen.

Men Sverige är storfavorit till att vinna och Kristján Andrésson vet hur han ska förbereda sina spelare.

– Det gäller att komma ihåg vad det är vi presterar, hur var det jag kände inför matchen mot Kroatien i Split (seger), snarare än hur var det jag kände inför matchen mot Island.