Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/von-om-beslutet-att-sluta-jag-ville-hem/

Sport

Vön om beslutet att sluta: ”Jag ville hem”

När drivet försvann och resorna blev allt för jobbiga beslutade sig skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg för att lägga av. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Efter nästan tio säsonger på resande fot har skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg fått nog.

– När jag skulle iväg till nästa tävling så kände jag att det skulle bli jobbigt, jag ville hem, säger Öhling Norberg.

Rätta artikel

Han har vunnit både VM och den totala världscupen. 

Men nu är det färdigåkt för 28-årige Victor Öhling Norberg. 

– Jag kommer sakna att vinna, det är något jag älskar att göra. Jag måste hitta något i arbetslivet där jag kan vara en vinnare, det är det bästa jag vet. 

Vad han ska göra nu när rollen som stjärna i skidcirkusen är över har han ingen aning om.

– Du får lägga ut en jobbansökan, säger Öhling Norberg. Jag har inga storslagna planer just nu, vi får se vad som händer.  

Han medger att han fuskade sig igenom förra säsongen.

– Jag kände redan på sommaren att det inte var lika roligt att gå på gymmet, jag hade inte det drivet som behövs för att ligga på topp. När man är på skidträningar så lägger man av lite tidigare för att man känner att man inte har orken och då har man ju inte tränat nog innan. 

Trots att han i vintras slutade tvåa i premiären i världscupen kändes det inte bra.

– Jag blev glad att bli tvåa men när jag skulle iväg till nästa tävling så kände jag att det skulle bli jobbigt, jag ville hem, jag hade inte peppet och drivet längre.

Andraplatsen blev också enda pallplatsen säsongen 2018-2019.

Han debuterade i världscupen 2010.

– När jag började i landslaget så var det med väldigt små medel som vi tog oss runt. Laget var ganska nystartat och det är fantastiskt roligt att jag fått vara med på den här resan. 

Säsongen 2013–2014 vann han den totala världscupen. 

– Den segern och VM-guldet från 2017 är jag väldigt stolt över. 

Inför VM i Sierra Nevada var det länge osäkert om Öhling Norberg skulle komma till start då han besvärades av problem med ryggen.

– Jag var hemma själv med min fystränare i tre veckor och har nog aldrig tränat så mycket fys som jag gjorde då. Vi körde tre, fyra pass om dagen och att sedan få åka VM och vinna är ett minne jag inte kommer att glömma. 

Säsongen efter tog Öhling Norberg fler pallplatser än någonsin. Men tre segrar och totalt fem pallplatser räckte bara till en andraplats i den totala världscupen efter fransmannen Jean-Frédéric Chapuis som också tog hem OS-guldet i Sotji 2014.

– En OS-medalj är något jag inte har men har man inte drivet att fortsätta en säsong så har man verkligen inte drivet till 2022.

Han vet i alla fall vad han inte kommer att sakna.

– Det är framför allt resandet som jag tycker var ganska jobbigt mot slutet. Och det ska bli skönt att inte behöva gå på gymmet två gånger om dagen.