Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vranjes-infor-nyckelmatchen-kan-sveriges-svagheter/

Sport

Vranjes inför nyckelmatchen: ”Kan Sveriges svagheter”

Ljubomir Vranjes Slovenien fick en bra start på EM med seger över Polen. På söndagen väntar nyckelmatch mot Sverige. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En svensk handbollslegendar siktar på att stoppa hemmanationens framfart i EM.

– Jag kan Sveriges svagheter, säger Ljubomir Vranjes, tillbaka i Göteborg som Sloveniens förbundskapten.

En av landets mest folkkära handbollsspelare tar emot i en hotellsoffa mitt emot EM-arenan Scandinavium. Ljubomir Vranjes medger att det känns konstigt att vara här som förbundskapten – och ställas mot Sverige.

Han har aldrig förnekat att han skulle vilja leda det svenska landslaget. Med 164 landskamper och ett bra cv som klubbtränare var han tillgänglig när Handbollsförbundet jagade en ersättare för Kristján Andrésson, men valet föll i stället på norrmannen Glenn Solvik.

När Vranjes i fjol efter 20 år utomlands återvände till svensk handboll var det i stället som tränare för IFK Kristianstad. Fram till veckan före jul hade han tänkt uppleva EM som åskådare. Så fick Slovenien förbundskapten Veselin Vujovic sparken efter att ha skämt ut sig inför tv-kamerorna i en klubblagsmatch och här sitter nu Vranjes med huvudet fullt av planer på hur han vinna över Sverige i söndagens nyckelmatch i grupp F.

– Vi har en fördel av att jag känner till det svenska lagets styrkor och svagheter. Det är inget att hymla med, säger han och konstaterar att det till exempel var han som lockade den svenske lagkaptenen Jim Gottfridsson till tyska Flensburg.

De svenska spelarna känner förstås också till Vranjes som tränare.

– Då vet de också att jag alltid byter taktik och då blir det jobbigt för dem, säger Vranjes och skrattar på sedvanligt spjuveraktigt sätt.

Slovenien avfärdade tämligen enkelt Polen i premiären. Sverige utklassade Schweiz. Mycket talar för att söndagens segrare också vinner gruppen och tar med sig två viktiga poäng till mellanronden i Malmö, vilket kan bli helt avgörande för möjligheten att ta sig till semifinalspelet i Stockholm.

Vranjes fick bara nio dagar på sig inför EM att lära känna sitt nya landslag, men han tvekade inte när han fick chansen.

– En av anledningarna till att jag sade ja var att det var EM på hemmaplan. Nu blev det ju min hemstad Göteborg också. Jag ville inte missa det här, säger Vranjes, som trots allt ser Sverige som favorit.

– Det är inte många hemmanationer som brukar missa semifinal, säger han, kanske med avsikt att sätta extra press på landsmännen.

Göteborgsmatchen i all ära, men minst lika intressant att följa blir mötet i grupp D mellan Frankrike och Norge. Frankrike, en av EM-favoriterna, förlorade sensationellt öppningsmatchen mot Portugal och lär vid en ny förlust missa mellanronden i Malmö, dit Sverige förväntas ta sig.

Kristján Andrésson var en av dem som varnade för Portugal inför turneringen, men säger att han ändå är överraskad över att laget lyckades slå Frankrike.

– Så som matchen utvecklade sig vann de välförtjänt. Målvaktsspelet var den stora skillnaden, säger Andrésson, som tror att Frankrike kommer att ta sig samman mot Norge.

Hans Sverige fick en smakstart på EM, men förbundskaptenen vet att Slovenien blir en svårare nöt att knäcka, särskilt med en svensk på bänk.

– Jo, det är en duktig tränare, men det är Slovenien och inte Ljubomir Vranjes vi ska möta, säger Andrésson.