Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 23:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/vrede-i-sydafrika-efter-beslutet-om-semenya/

Sport

Vrede i Sydafrika efter beslutet om Semenya

Friidrottstränaren Rossouw Hermie i Germiston, en förort till Johannesburg, upprörs över beslutet att Caster Semenya måste ta testosteronsänkande medel. Foto: Erik Esbjörnsson

GERMISTON/PRETORIA. Beskedet slog ned som en bomb i Sydafrika vid lunchtid på onsdagen: landets mest hyllade idrottare, Caster Semenya, måste undergå hormonterapi för att sänka sina testosteronnivåer för att få fortsätta tävla på favoritdistansen 800 meter. 

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. 

Rätta artikel

Radiokanalerna sände i timmar under eftermiddagen för att lyssnarna skulle få ventilera sin ilska över vad som upplevs som ett beslut som inte hade fallit som det gjorde, om inte motparten varit en svart kvinna. 

https://twitter.com/ferialhaffajee/status/1123535929384239104

– Det här kommer att få allvarliga följder. Hon motiverar så många andra som kommer från liknande bakgrunder och hon spelar en stor roll i samhället. Budskapet är att du inte behöver vara rik för att bli en vinnare. Allt som krävs är hängivenhet och hårt arbete, säger 800-meterslöparen Weldon van der Bergh som tittar ut över sportanläggningen på Tshwanes tekniska högskola, vars idrottsklubb TUT Athletics Semenya tävlar för i klubbsammanhang. 

– Men nu har du en idol som blir utsatt för sanktioner. Du och jag kanske kan se att det finns det här eller det där argumentet men de som är mindre lyckligt lottade när det gäller utbildning kommer inte att förstå vad som händer, säger han. 

Van der Bergh är djupt kritisk mot beslutet som han menar skadar HBTQ-rörelsen i ett land som har bland de mest progressiva lagarna i världen på området. Semenya är öppet homosexuell och gifte sig för tre år sedan i ett spektakulärt traditionellt bröllop i hemprovinsen Limpopo. 

– Världen har accepterat att människor av samma kön ska få gifta sig. Men av olika skäl gäller fortfarande för oss som är bögar eller lesbiska att vi ska ha samma rättigheter men bara till en viss gräns, säger van der Bergh som menar att beslutet i Idrottens skiljedomstol Cas saknar konsekvens eftersom det inte gäller på alla distanser. Han menar att det är för att hon blivit för framgångsrik och blockerat andra karriärer som hon straffas. Dessutom ser han ett tydligt inslag av kvinnofientlighet i beslutet. 

– Man kan inte påverka hur man föds. Det borde vara likadant i alla kategorier för alla är biologiskt olika. Det är ingen tvekan om att Usain Bolts eller David Rudishas biologiska förutsättningar gett dem en fördel gentemot andra konkurrenter, säger han. 

I timmar på lördagseftermiddagen sände radiokanalerna direkt och tog emot hundratals telefonsamtal från upprörda sydafrikaner från alla etniska grupper, kön och klasser och de var alla överens om att beslutet var orättvist. Och nästan samtliga talade om rasism. 

Inslag i diskussionen påminner om den i Kenya för ett antal år sedan när europeiska långdistanslopp började diskriminera kenyanska löpare och ge européer högre prissummor trots att de inte var först i mål. 

Från kenyanskt, och nu sydafrikanskt håll, lyder resonemanget att västerländska atleter har perfekta förutsättningar vad gäller träningsanläggningar, tränare, utrustning och tid men att de ändå underpresterar – medan afrikaner bara har sig själva och sina kroppar att lita på och att deras förutsättningar hotar västerlänningar som lägger juridiska krokben för att ha en chans. 

– Ska vi förbjuda försprång vad gäller träningsmässiga förutsättningar också? Vi vet alla att afrikaner och människor av afrikansk härkomst är överlägsna vita i friidrott, säger en lyssnare på radiokanalen Metro FM. 

I Germiston, en förort till Johannesburg där Caster Semenya så sent som förra veckan blev sydafrikansk mästare på den för henne udda distansen 5000 meter, tränade ett gäng poliser på onsdagsförmiddagen innan solen blev för het. 

– Det är fel, säger tränaren Rossouw Hermie. 

– Ska alla ha samma längd, samma skor, samma kläder? Se på formel ett – ska alla köra med exakt samma bil? Det är medicinskt bevisat att hon är kvinna och hon ska tävla mot andra kvinnor, säger han. 

Han jämför också med Usain Bolt som med sin längd varit överlägsen alla motståndare under hela sin karriär. 

– Han har ett löpsteg som är så långt att han tar 44 steg på 100 meter medan konkurrenterna måste ta 48 till 52 steg. Är det orättvist? Nä, jag tycker bara att han är en fenomenal atlet, säger Hermie. 

Vad har Semenya betytt för friidrotten i Sydafrika? 

– Mycket. Guldmedaljör i OS, Commonwealth Games, i Diamond League, hon är nationens stolthet. Jag tränar även barn och alla vill springa som Caster Semenya, man vill ju springa som sin idol.