Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/wada-ryssland-fejkade-bevis-for-att-satta-dit-visselblasare/

Sport

Wada: Ryssland fejkade bevis för att sätta dit visselblåsare

En skylt på den ryska antidopningsbyrån Rusadas fasad i Moskva. Foto: Tass

De Wadautredare som har undersökt den ryska antidopningsbyrån Rusada menar att Ryssland har planterat falska bevis.

Syftet var att sätta dit visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, menar en Wadakommitté. 

Det var New York Times som först rapporterade om de slutsatser som den internationella antidopningsbyrån Wadas licenskommitté gjort efter att utredare undersökt den data som Rusada släppt ifrån sig. Uppgifterna bekräftas av kommittén.

Eftersom utredarna menar att datan har manipulerats i Ryssland, har kommittén nu föreslagit att landet under fyra år bland annat stängs av från att arrangera idrottsevenemang. Ryska idrottare ska enligt rekommendationen inte få representera landet, om de tillåts tävla internationellt, under perioden.

Wadas styrelse gick förra vintern med på att godkänna Rusada igen, trots att den ryska byrån inte hade lämnat in den saknade datan från antidopningsskandalen kring Sotji-OS 2014, då ryska antidopningskontrollanter och agenter från säkerhetstjänsten FSB bland annat öppnade och bytte ut innehållet i testflaskor. 

När Ryssland till slut släppte ifrån sig datan visade det sig att den var manipulerad.

Nu menar Wadas utredare att hundratals potentiellt positiva dopningsprover som finns i den kopia av en databas som lämnades in av visselblåsare 2017, antingen har tagits bort eller ändrats i den version av databasen som Ryssland lämnade in tidigare i år.

En del av de potentiellt positiva proverna togs bort 2016 eller 2017, men ytterligare ändringar skedde i december förra året och januari i år, alltså efter att Wada godkänt Rusada på villkoret att datan lämnades in, skriver Wada. 

Under den tiden ska fabricerade meddelanden mellan anställda på det ryska antidopningslaboratoriet ha lagts in i databasen, i syfte att stödja ryska myndigheters påstående att det är Grigorij Rodtjenkov, före detta chef på Rusada, som har manipulerat resultat från dopningsprover för att kunna pressa idrottare på pengar.

Grigorij Rodtjenkov var en av de mest centrala personerna i att avslöja antidopningshärvan kring Sotji-OS, när han hoppade av och läckte uppgifter till bland annat New York Times om att han själv hade lett systemet med att dölja positiva dopningsprover. Han lever nu gömd i USA. Två andra före detta ryska antidopningschefer dog under oklara omständigheter i februari 2016. 

Wadautredarna har kommit fram till att data dessutom raderats som bevisar att en annan medarbetare på laboratoriet var inblandad i att mörka positiva prover från ryska idrottare 2014 och 2015. Den personen är nu ett viktigt vittne för Ryssland i flera fall, där han förnekar att det fanns något system för att skydda ryska idrottare från att åka fast för dopning, och kallar Grigorij Rodtjenkov en lögnare, skriver Wada.

När Wadastyrelsen i september förra året bestämde sig för att acceptera Rusada tillbaka, var norska Linda Helleland, nu avgående vice ordförande, en av enbart två ledamöter som röstade emot.

– Det fattas bara annat, säger hon till VG om rekommendationen att nu stänga av Ryssland.

– Det skulle skett för över ett år sedan, när Wada gjorde ett stort misstag som tog Ryssland in i värmen igen.

Förra året var det många Wadaledamöter från Olympiska kommittén (IOK) som inte ville stänga ute Ryssland. IOK har hälften av posterna i Wadas styrelse.

– IOK-ordföranden Thomas Bach har redan sagt att han vill se ryska utövare i Tokyo-OS (2020), så sista ordet är inte sagt. Men om IOK inte stöttar den nya rekommendationen, så meddelar de samtidigt att de har gett upp om att kämpa för rena utövare, säger Helleland.

Läs mer: Ryssland hotas inte som EM-arrangör – trots dopningsutredning