Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Wada sätter press på RF i antidopningsfrågan

Wada skulle kunna peka ut Sverige som ett land som inte sköter sitt antidopningsarbete.
Wada skulle kunna peka ut Sverige som ett land som inte sköter sitt antidopningsarbete. Foto: Fredrik Persson/TT

Internationella antidopningsbyrån Wada sätter press på Sverige i frågan om en fristående nationell antidopningsorganisation (Nado). Om inte förändringen genomförs kan Sverige komma att stängas av eftersom landet inte uppfyller kraven i Wadakoden.

Det är Wadas generaldirektör Olivier Niggli som i ett brev till Riksidrottsförbundets antidopningskommission hör sig för hur det går med processen att frikoppla det svenska antidopningsarbetet. Sverige är ett av bara fyra länder i Europarådet där detta arbete ligger under idrotten. Wada vill för att säkerställa transparens och oberoende att det ska organiseras av en fristående organisation. Det svenska systemet har dispens från Wada, men nu verkar tålamodet vara slut.

– Brevet ska definitivt ses som ett sätt att sätta press på Sverige, säger Kristina Olinder, ordförande i RF:s dopningskommission och en stark förespråkare för ett fristående Nado.

Svenska friidrottsförbundet har motionerat om ett fristående Nado till Riksidrottsmötet i Karlstad nästa helg, men DN kunde i förra månaden avslöja att Riksidrottsstyrelsen (RS) yrkar på avslag för motionen. Det budskapet har nått Wada.

Även regeringen och idrottsminister Gabriel Wikström vill ha en frikoppling och i brevet från Wada, som är skrivet den 1 maj, refererar Olivier Niggli till det möte han hade med Wikström sommaren 2015.

RS avslår motionen med hänvisning till att man efter att ha samtalat med RF:s specialförbund kommit fram till att idrotten inte vill ha en förändring eftersom man tycker att antidopningsarbetet fungerar bra och för att man är rädd för extra kostnader.

Foto: Ludvig Thunman/BildbyrånKristina Olinder. Foto: Bildbyrån

Kristina Olinder säger att ett nej på Riksidrottsmötet kan få allvarliga konsekvenser.

– Det skulle kunna innebära att vi riskerar att bli avstängda från det internationella antidopningsarbetet eftersom vi inte uppfyller kraven i Wadakoden. Det skulle i sin tur innebära att vi inte får utföra egna dopningstester och att vårt laboratorium inte blir ackrediterat, säger hon och pekar på att Sverige i så fall skulle pekas ut som ett land som inte sköter sitt antidopningsarbete.

Ryssland är ett av de länder som Wada har stängt av efter avslöjandet om systematisk och statsstyrd dopning. Arne Ljungqvist, internationellt ledande i kampen mot dopning, sade i en DN-intervju nyligen att Sverige kommer att hamna bland antidopningens b-lag om inte förändringen genomförs.

Enligt RF:s ordförande Björn Eriksson skulle en förändring kunna bli aktuell om Wada inte godkänner den svenska modellen. Olinder är övertygad om att om inte förändringen beslutas vid Riksidrottsmötet kommer Wada kräva att den genomförs ändå. Hon påpekar att Europarådet kommer att göra en översyn av sin dopningskonvention och att Sverige då riskerar att ifrågasättas.

Olinder medger att en förändring sannolikt kommer att innebära en kostnadsökning för idrotten, men tror att specialförbundens motstånd i många fall beror på okunskap.

– Jag tror att många helt enkelt inte orkat sätta sig in i frågan, säger hon.


Här är Wadas brev: Klicka på brevet för att få upp det som pdf

Foto: