Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/wallenberg-forlorare-i-stccs-konkurs/

Sport

Wallenberg förlorare i STCC:s konkurs

Peter ”Poker” Wallenberg Foto: Magnus Hallgren

STCC hade ett underskott på 32 miljoner när bolaget gick i konkurs.

En av de stora förlorarna i konkursen är företagsledaren Peter ”Poker” Wallenberg.

– Den slår mot mig personligen, säger han.

Rätta artikel

Den 6 februari gick Scandinavian Touringcar Corporation AB, STCC, i konkurs.

– Bolaget har nått den punkt där det inte längre finns förutsättningar att driva verksamheten vidare, förklarade då en centralt placerad person inom STCC.

Konkursbouppteckningen som lämnats in till Nacka tingsrätt visar att företaget har över 33 miljoner i skulder medan tillgångarna värderas till drygt 1 miljon. De största fordringsägarna är interna, aktieägare och styrelseledamöter.

Konkursförvaltaren skriver att företaget hade 1,3 miljoner i tillgångar. En miljon av dessa handlar om en mobil racingbana som ”är synnerligen svår att värdera”.

Ändå skriver konkursförvaltaren att prioriterade fordringsägare kan påräkna viss utdelning.

Så sent som i december 2016 värderades varumärket STCC, en så kallad ”immateriell tillgång, till mellan 45 och 55 miljoner. Men i konkursboupptäckningen tillskrivs varumärket ”för närvarande försiktigtvis inget värde”. Det handlar om frågan om någon skulle vara intresserad av att betala pengar för att få kontroll över varumärket STCC.

I konkursbouppteckningen noteras att 25 procent av aktierna i STCC ägdes av Peter ”Poker” Wallenberg Jr, en av männen bakom PWR Racing och själv förare i STCC. Han har dessutom en fordran på bolaget på nästan 4 miljoner kronor.

– Jag försökte hjälpa STCC genom att låna ut pengar. Vid ett tillfälle fick jag frågan om att konvertera min fordran mot aktier, vilket jag accepterade, säger Peter Wallenberg till TT.

Peter Wallenberg säger att det handlar om betydande summor, utan att vilja specificera beloppet, men betonar att han aldrig varit delaktig i bolagets drift.

– På det sättet slår konkursen mot mig personligen, säger han.