Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/wanne-antligen-vm-klar-har-varit-fruktansvart/

Sport

Wanne äntligen VM-klar: ”Har varit fruktansvärt”

Hampus Wanne har äntligen fått ansluta sig till det svenska VM-laget inför avfärd till Egypten.
Hampus Wanne har äntligen fått ansluta sig till det svenska VM-laget inför avfärd till Egypten. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Han bodde i samma hus som sin flickvän utan att se skymten av henne på tio dagar.

En lång bilfärd från Flensburg till Eskilstuna senare ska Hampus Wanne äntligen få spela handbolls-VM.

– Hela situationen har varit helt absurd, säger 27-åringen.

Hampus Wanne lindar inte in orden när han beskriver hur utdragna de två sista veckorna varit före sin försenade ankomst till landslagssamlingen i Eskilstuna.

– Det har varit fruktansvärt, säger Flensburgproffset.

Det hela började med att hans flickvän, Daniela Gustin, testade positivt för covid-19 före nyår. Som konsekvens av det tvingades både hon och VM-aktuelle Wanne till hemmakarantän – och för att vara på den säkra sidan höll de sig på behörigt avstånd ifrån varandra på separata våningsplan.

– Man har fått göra övningar nere i köket medan hon har varit på övervåningen. Vi har bott i samma hus i tio dagar utan att ens vara i närheten av varandra. Jag fick göra mat och ställa i trappan så fick hon komma och hämta. Så höll vi på. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Wanne som klarade sig utan att bli smittad.

– Jag är lite förvånad själv. Jag räknade nästan med att jag skulle få det, men nej, vi löste det.

Den lyckade taktiken kom dock med priset att övergången från 2020 till 2021 blev av det mindre festligare slaget.

– Jag hade inte planerat att åka hem över nyår i vilket fall, men Jim (klubb- och landslagskamraten Gottfridsson) bor ju nära och vi hade kanske tänkt göra något med hans familj. Men i stället blev det Daniela på övervåningen och jag på undervåningen, och så var det plötsligt nyår – och sedan tillbaka till Netflix, liksom.

– Det var väldigt tungt när jag visste att killarna hade samlats (2 januari) och så satt jag där nere när jag egentligen skulle vara med. Just då var det några tunga dagar psykiskt.

Men efter nästan två veckor med armhävningar och ”burpees” i köket, Netflix och videosamtal med flickvännen en trappa upp kunde Hampus Wanne äntligen sätta sig i en hyrbil och köra hela vägen upp till Eskilstuna – där han i lördags hamnade i en ny karantän efter att även landslaget drabbats av ett par coronafall.

På måndagen hade dock hela den svenska truppen testat negativt och Hampus Wanne kunde vara med på sin första handbollsträning sedan den 26 december.

– Det kändes lite i kroppen, man var lite kantig och stel, men jag har varit proffs i så pass många år så man kommer in i det.

Att missa mästerskapet i Egypten fanns inte på kartan för den 27-årige vänstersexan som haft en del oflyt tidigare med både sjukdom och skada i samband med VM 2019 och hemma-EM förra året.

– För två år sen fick jag influensa efter att inte ha varit sängliggande på tio år. Och efter det fick jag min första allvarliga skada efter att ha varit i bra form. Och så nu kom det här viruset – men nu är jag bara glad över att det blir ett VM och att jag får följa med.

Återbuden har avlöst varandra till det svenska VM-laget och med en stark tid bakom sig i Flensburg blir Hampus Wanne en stjärnspelare som förväntas visa vägen i den nye förbundskaptenen Glenn Solbergs orutinerade landslag.

– Det hade nästan varit lite konstigt annars. Den rollen har jag haft i klubben de senaste åren, så det blir inget konstigt. Det är inga dåliga spelare vi har, men att gå in i ett mästerskap är ju något annat när man gör det första gången. Det blir svårt för vi har knappt haft någon träning och skulle egentligen haft två matcher innanför västen. Vi skulle haft lagaktiviteter, men allt sånt är ju borta.

Handbolls-VM inleds den 13 januari och för svensk del väntar premiär mot Tjeckien på torsdagen.

Läs mer:

Guide till handbolls-VM i Egypten 2021

Klart: Handbolls-VM spelas utan publik

Oscar Bergendahl kallas in till VM-truppen

Ämnen i artikeln

Handbolls-VM
Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt