Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/wetterbygden-drar-sig-ur-basketligan/

Sport

Wetterbygden drar sig ur basketligan: ”Corona slog undan benen”

Både Djurgården och Wetterbygden har nu dragit sig ur högsta basketligan för herrar. Arkivbild.
Både Djurgården och Wetterbygden har nu dragit sig ur högsta basketligan för herrar. Arkivbild. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Djurgården drog sig ur herrarnas basketliga i början på maj.

Nu meddelar även Wetterbygden att de kastar in handduken.

– Inget snack om att det som hände i mars med corona var det som slog undan benen för oss, säger klubbdirektör Thomas Ekström.

TT Text

DN skrev i början av juni att Wetterbygden var laget som hade det tuffast i krisen, efter Djurgården. Och nu meddelar Jönköpingslaget att det är av ekonomiska skäl som det drar sig ur basketligan på herrsidan för spel i superettan i stället.

Wetterbygden har ett lag i damligan också, men där kommer de kunna spela vidare eftersom kostnaderna för damlaget är så pass mycket lägre.

– Inget snack om att det som hände i mars med corona var det som slog undan benen för oss. Det är klart att det är ett fruktansvärt tråkigt besked. Men man måste till slut ta ett beslut, oavsett om det är positivt eller negativt för stunden. Vi tar ansvar fullt ut och stiger ned en nivå för att rusta upp oss. Man har ju varit med om klubbar som gasar tills de kör av vägen. Vi ville inte gå i fällan och trampar därför på bromsen i god tid, säger klubbdirektör Thomas Ekström.

Så sent som för en vecka sedan värvade klubben in William Eriksson-Hansson från BC Luleå. Ekström menar att Wetterbygden varit transparenta med alla spelare om den situation de befunnit sig i.

– Vi hade ett spelarmöte senast i veckan och vi har fått ett fantastiskt mottagande av spelarna. De förstår och är helt med. Vi har inte mörkat det här någonstans för någon spelare. Att komma med dimridåer mot spelare när man sajnar är självmord. Vi har varit tydliga med det här.

Djurgården drog sig ur herrarnas basketliga redan i maj på grund av det allt mer ansträngda ekonomiska läget under coronapandemin. Den platsen har vinnaren av superettan, Fryshuset Basket, tilldelats.

Olle Lundén, tävlingsansvarig på Svenska basketbollförbundet, säger att Wetterbygden inte kommer ersättas. Kommande säsong spelas med nio lag.

– Det har varit väldigt många turer med många situationer i hela basket-Sverige sedan vi lade ner ligan den 12 mars. Det är många klubbar som har blött hårt i den här situationen. Vi har haft kontakt med många klubbar och Wetterbygden är en av dessa. De hade hoppats in i det längsta att de skulle gå runt. Vi har varit hjälpsamma och väntat och inte ställt för höga krav. Normalt sett ska man ju ha anmält sig för spel redan i februari, säger han.

Ämnen i artikeln

Basket

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt